Wat raakt Pascale Naessens?

26 januari 2020
©Radio 1
Pascale Naessens is de vrouw die Vlaanderen gezonder leerde eten. Haar kookboeken zijn een enorm succes en doorheen de jaren heeft ze haar imperium uitgebreid met een eigen keramieklijn, lezingen en meubels. Na Wim Opbrouck, Stephan Vanfleteren en Rik Van de Walle is Pascale Naessens de laatste in de reeks vijftigers in Touché. Ze vertelt over wat haar raakt.

Wie Pascale Naessens zegt, zegt vaak ook kerstomaten en feta. Maar u kan van haar ook heel wat leren over muziek. Ze is grote bewonderaar van Sainkho Namtchylak. Een Siberische zangeres en kunstenares die haar stem als instrument gebruikt. Het vergt een speciale techniek. Eentje die Pascale Naessens ook onder de knie heeft, maar die we helaas (gelukkig?) niet te horen kregen.

'Rozijnen met amandelen', een gezonde Pascale Naessens-combinatie én de titel van haar lievelingsnummer van Itzhak Perlman. “Van een onwaarschijnlijke schoonheid”, vindt Pascale Naessens. Perlman is een Israëlische violist met een bewogen leven dat prachtig verteld wordt in de documentaire 'Itzhak'.

“Als je gelukkig bent, moet je iets van Lévon Minassian opzetten”, vindt Pascale Naessens. “En als je ongelukkig bent ook, want dan vind je er troost in.” Minassian is een Frans-Armeense doedoekspeler. En een doedoek, dat is een soort blaasinstrument van abrikozenhout uit Armenië.

“Ik mag hier toch nog iets over zeggen?!” vraagt ze hoopvol tijdens El Ultimo Trago van de Costa Ricaans-Mexicaanse zangeres Chavela Vargas. “Dit moet je straks nog eens opleggen als je alleen bent. En luid! Dat gaat door merg en been.” Het tragische verhaal en de bittere stem van Vargas spreken haar aan. 93 is Vargas geworden. Nochtans rookte ze sigaren en had ze een knoert van een alcoholprobleem. “Dus je hoeft niet per sé volgens mijn methode te eten om oud te worden”, lacht Naessens.

Wie meer van de internationale muzieksmaak van Pascale Naessens wil leren kennen, kan altijd een van de cd’s kopen die ze zelf samenstelde.

Een film die haar heel erg geraakt heeft, is Frida. De biografische film over Frida Kahlo en het levenswerk van Salma Hayek, de actrice die Kahlo speelt. “Het persoonlijke verhaal van Kahlo, de tragedie, de mooie Mexicaanse kleuren in de film, de muziek … Alles waar ik van hou valt samen in die film”, zegt Naessens. “Frida Kahlo is een bijzonder sterke vrouw met een eigen wil, iemand die van alles ondernam.”

Muziek in de uitzending

  • TOM ROBINSON - FIFTY
  • SAINKHO NAMTCHYLAK - DANCE OF EAGLE
  • THIERRY ROBIN - PUNDELA
  • LEVON MINASSIAN - HOVERN' ENGAN (THE WINDS HAVE DROPPED)
  • ELLIOT GOLDENTHAL - FLOATING BED
  • MARIA CALLAS - L'AMOUR EST UN OISEAU REBELLE
  • JOAN MANUEL SERRAT - CANTARES
  • CHAVELA VARGAS - EN EL ULTIMO TRAGO
  • ITZHAK PERLMAN - ROZHINKES MIT MANDELEN
  • GIGI - ADWA

 

Herbeluister de uitzending (deel één en twee)

Touché giet de muziekkeuze van de gasten in een Spotify-lijst. Abonneer je of luister hieronder