"We moeten streven naar staatsverkleining voor basisinkomen"

26 januari 2017
In de Nederlandse gemeente Terneuzen krijgen twintig inwoners vanaf vandaag een basisinkomen. Elke maand krijgen ze 1000 euro op hun rekening zonder er iets voor te moeten doen. Uit een studie deze week blijkt ook dat zes op tien Vlamingen niet afkerig staat tegenover zo'n basisinkomen en ook de Franse socialistische presidentskandidaat Benoit Hamon pleit ervoor. Het idee wint dus veld, maar het blijkt moeilijk uitvoerbaar.

Voor Nele Lijnen, Federaal Volksvertegenwoordig voor Open VLD, is een basisinkomen een vast bedrag dat per maand betaald wordt door de overheid en dat iedereen vrij mag besteden. De overheid legt hierbij geen voorwaarden en criteria op. Het basisinkomen moet er volgens haar komen omdat de overheid vandaag vooral regels oplegt aan haar burgers zonder dat het ze de vrijheid geeft om zelf hun leven uit te bouwen.

Maatschappelijk gezien kan een basisinkomen een grote invloed hebben.

Peter Van Rompuy, Vlaams Volksvertegenwoordiger voor CD&V, stelt dat er zeker elementen van het basisinkomen het bestuderen waard zijn. Toch stelt hij vast dat het basisinkomen de toets met de realiteit moeilijk doorstaat. "De enige twee landen die het basisinkomen op grote schaal hebben kunnen uitrollen, zijn Alaska en Iran."

Het basisprobleem met het basisinkomen is volgens Van Rompuy dat een menswaardig basisinkomen, bijvoorbeeld boven de armoedegrens, onbetaalbaar is. De sociale zekerheid is gebouwd op het principe dat elk verworven recht ook een plicht met zich meebrengt, iets wat het basisinkomen onderuit zou halen. 

We moeten streven naar een staatsverkleining.

In het huidige systeem is een basisinkomen inderdaad niet betaalbaar stelt Lijnen. Volgens haar moet er een systeemswitch komen. Het basisinkomen met mee in de sociale zekerheid opgenomen worden, het belastingssysteem moet hervormd worden en we moeten streven naar een staatsverkleining om de kosten te drukken. 

 

Radio 1 Select