We zijn bijna allemaal een beetje thigmofiel

4 april 2020
LongX Music
Een claustrofoob is doodsbang voor kleine ruimtes, een thigmofiel vindt ze heerlijk. Veel mensen hebben een beetje thigmofiel in zich en vinden het geweldig om door kleine ruimtes omhuld te zijn. Midas Dekkers schreef er een boek over, en vertelde er in 2015 over in Interne Keuken.

We hebben bijna allemaal een beetje thigmofiel in ons en vinden het leuk om ‘omhuld’ te zijn. Denk maar aan wegzakken in een goede zetel, of genieten van iemand die zijn arm om je heen slaat.

“Als er geen thigmofiel in bijna ieder van ons zat, dan was het onmogelijk om iemand een Fiat 500 te verkopen of dat we ons prettig voelen op een toilet”, vertelde Midas Dekkers in Interne Keuken. Midas schreef er een boek over in 2015, Interne Keuken haalde zijn verhaal even terug uit het archief.

Als je kat jarig is en je weet niet wat cadeau te doen, is een kartonnen doos die net iets te klein is perfect

In het dierenrijk is thigmofilie ook aanwezig. Kakkerlakken duiken ogenblikkelijk in een spleetje weg als er iets aan de hand is en katten zijn het schoolvoorbeeld bij uitstek. “Als je kat jarig is en je weet niet wat cadeau te doen, is een kartonnen doos die net iets te klein is perfect. De kat vindt het leuk om aan alle kanten de doos te voelen, het lijkt hij overal geaaid wordt”.

Thigmofilie is tastbaar geluk. Iedereen heeft het. Als het onweert is niets zo leuk om in je bed te liggen en te luisteren. Dan mag het zelfs harder onweren. Maar het is ook het troostzintuig bij uitstek als je je niet lekker voelt. Een arm om je heen doet zo veel.

Beluister het volledige gesprek met Midas:

Lees ook: