Weg met de antibacteriële zeep?

8 september 2016
Was je je handen soms met antibacteriële zeep? Misschien moet je daar toch maar mee stoppen. Want de Verenigde Staten verbieden 19 stoffen die vaak in dat soort zeep gebruikt worden. Gaat België volgen?

“De Amerikaanse overheid heeft geoordeeld dat de mogelijke voordelen van 19 stoffen in de antibacteriële zepen niet opwegen tegen de nadelen” zegt bacterioloog Johan Van Eldere in Nieuwe Feiten.

Toch zie je bij ons heel veel soorten antibacteriële zepen in de winkels. Werken ze dan niet goed? ”Dit soort zepen doden inderdaad bacteriën, maar de vraag is natuurlijk of dat een goede hygiënische maatregel is” zegt Van Eldere “Normale bacteriën maken immers deel uit van ons lichaam, en zijn in zekere zin zelfs goed”.
 

Slecht voor het milieu

Antibacteriële zepen werken te sterk en daardoor hebben ze zelfs een negatief effect, oordeelt Van Eldere “De mogelijkheid bestaat dat minder goede bacteriën de plaats van goede bacteriën gaan innemen”.

Daarnaast is er ook een schadelijk effect voor het milieu. Die stoffen komen via afvalwater terecht in de omgeving, waar ze ook weer een effect hebben op andere bacteriën.
 

Verbieden?

“Er valt over na te denken of ook ons land die antibacteriële zepen moet verbieden” zegt Van Eldere. Zo moeten we ons de vraag stellen of ze wel in gewone dagelijkse verzorgingsproducten zoals mondspoelmiddelen en deodorant mogen gebruikt worden.

Het gebruik van antibacteriële zepen in ziekenhuizen is natuurlijk een andere kwestie.

Radio 1 Select