"Wie weigert zijn belastingen te betalen moeten we ook maar meteen een aantal collectieve voorzieningen ontzeggen"

16 oktober 2018
© Radio 1
Geen toegang tot bibliotheken, culturele centra, zwembaden,... voor fiscale wanbetalers. Het heeft wel iets, zo'n “wie niet horen wil, moet voelen”-beleid, vindt columnist Michel Maus.

Bon bini

Bent u van plan om dit najaar nog wat zon te pakken op de Caraïbische eilandjes Bonaire, Saba en Sint Eustatius? Wel dan is de kans groot dat u heel wat auto’s zult zien met gele schermen op de voorruit. "Wat is daar dan zo bijzonder aan?" hoor ik u denken. Wel het gaat hier niet bescherming tegen de tropenzon, maar wel om een maatregel om belastingen in te vorderen.

Wie in Caribisch Nederland structureel nalaat om de autobelasting te betalen, wordt wel op een heel bijzondere manier aangepakt. Bij notoire wanbetalers gaat de belastingdienst immers een ondoorzichtig geel scherm op de voorruit van de auto kleven zodat het voertuig niet meer gebruikt kan worden tot er betaald wordt.

Nu zijn Bonaire, Saba en Sint Eustatius niet de enige regio’s waar de fiscale administratie belastingplichtigen kan euh, “blokkeren” indien ze zich niet houden aan hun fiscale verplichtingen. Ook bij ons kan dat. In het Vlaams Gewest voorziet de wetgeving ook dat de belastingadministratie wielklemmen kan plaatsen op auto’s waarvan de verkeersbelasting uiteindelijk niet werd betaald.

En het moet worden gezegd, het heeft wel iets zo’n “wie niet horen wil, moet voelen”-beleid. De bedoeling van de verkeersbelasting is uiteindelijk toch om middelen te genereren om ons wegennet te onderhouden, zodat het ergens logisch lijkt dat wie deze belasting na herhaalde aanmaningen niet betaalt, dan ook maar de toegang tot dit wegennet met een auto moet worden ontzegd.

En waarom zouden we dat systeem dan niet meteen algemeen kunnen uitbreiden? Ons belastinggeld wordt immers gebruikt om tal van collectieve voorzieningen te financieren. En dat systeem kan maar werken als iedereen zijn steentje bijdraagt. Wie mordicus weigert zijn belastingen te betalen moeten we dan ook maar meteen een aantal collectieve voorzieningen ontzeggen. Tot fiscale wanbetalers terug starten met hun belasting te betalen geen openbaar vervoer meer, geen toegang meer tot bibliotheken, culturele centra, zwembaden en sportcentra, geen dienstencheques meer, geen huisvuilophaling meer, en zo kunnen we nog een tijdje doorgaan. Zou dat geen effectieve maatregel zijn? Denk daar maar eens over na.

Lees ook:

Lijst van artikels