Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld van Sofie

Worden vrouwelijke politici meer beoordeeld op hun voorkomen dan mannen?

wo 13 jan. - 0:40

Een waardige psycholoog laat zich niet fotograferen in sexy poses en ontwerpt geen seksspeeltjes. Althans, dat is het oordeel van de tuchtraad van de Psychologencommissie in de zaak Kaat Bollen. Welke conclusies kunnen we trekken uit deze zaak? Worden vrouwen veel meer beoordeeld op hun voorkomen dan mannen? En hoe zit dat in de politiek? ‘De Wereld van Sofie’ sprak met politicoloog en co-directeur van het expertisecentrum Gender, Diversiteit en Intersectionaliteit, Karen Celis.
©Godisable Jacob

“Het is pijnlijk duidelijk dat vrouwelijke politiekers nog altijd niet mogen dragen wat ze willen”, zegt professor Karen Celis. De reden hiervoor moeten we in de politieke geschiedenis zoeken. “De witte, hoogopgeleide man in maatpak is nog steeds de maatstaf voor de gemiddelde politicus. Vrouwen in de politiek moet zich vandaag nog altijd extra bewijzen omdat ze niet aan deze standaard voldoen”, legt Celis uit.  Dat vertaalt zich dat in hun kledijkeuze, wat nog steeds een moeilijke evenwichtsoefening blijkt. “Kleden vrouwen zich te mannelijk, dan verloochenen ze hun vrouw-zijn. Kleden ze zich te vrouwelijk, dan verliezen ze hun geloofwaardigheid als politicus.”

Vrouwen mogen vandaag nog altijd niet dragen wat ze willen.

Makkelijk doelwit

Omdat vrouwelijke politica’s sowieso opvallen, wordt hun kleding een makkelijk punt van kritiek. Celis:  “Vrouwen zijn opgevoed met de idee dat ze vooral mooi moeten zijn. Voor veel vrouwen ligt hun uiterlijk dus nog steeds gevoelig. De kans om vrouwen op dit gevoelig punt aan te vallen, wordt in de politiek zelden onbenut. Kleding wordt op die manier als doelwit gebruikt om de vrouw inhoudelijk te bekritiseren.”

“Witte mantelpakje als feministisch statement" 

Toch brengt de aandacht voor kleding ook voordelen op voor vrouwen. “Er zijn meer mogelijkheden voor vrouwen om zich te onderscheiden op vestimentair vlak. Zo was het witte mantelpakje van Hilary Clinton een knipoog naar de sprachette bewiging. De witte deux piece werd zo wereldwijd een feministische statemant. Mannen hebben minder mogelijkheden om met hun kleding zichtbaarheid te genereren”, zegt Celis.  Maar toch blijft het een gevaarlijk spel. Celis: “Als je opvalt omwille van je uiterlijk, kan je er ook snel op aangerekend worden.”

Mag de vrouw zelf kiezen hoe ze eruit ziet?

Het uiterlijk van de vrouw valt, volgens Celis, samen met haar zelfbeschikkingsrecht. “ Het is nooit gewoon kritiek op een kledingstuk, de discussie gaat veel verder dan dat. De vraag is eerder of de vrouw zélf mag kiezen wie ze wil zijn en hoe ze eruit ziet. De normen en waarden rond het uiterlijk van de vrouw zullen steeds veranderen. We gaan dus nooit klaar zijn met dit debat”, besluit Celis.

We gaan nooit klaar zijn met dit debat.

Luister ook: Belgische politica's over de commentaar op hun dresscode (Radio 1 Select)

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet