Ziekelijk jaloers

2 december 2019
De Twaalf gezien? Mike, de man van jurylid Delphine, is extreem dominant en manipulatief. Delphine begint in de beschuldigde Frie dezelfde jaloerse trekken van haar man te zien. Wanneer wordt jaloezie bijna ziekelijk? Hoe kan je je er tegen wapenen? Daar hebben we het vandaag over in De Wereld van Sofie.

Schrijfster Delphine Lecompte noemt zichzelf een onuitstaanbaar, antipathiek, ziekelijk jaloers kreng. Ze vertelt aan reporter Brecht Devoldere hoe jaloers ze kan zijn in een relatie.

Wanneer is jaloezie niet meer gezond? En zijn we met z’n allen jaloerser dan vroeger door sociale media? We leggen deze vragen voor aan psychologe en psychotherapeut Elke Geraerts.

Groen zien van jaloezie of de ogen uitsteken. Op taalvlak geen gebrek aan uitdrukkingen over jaloezie, maar waar komen ze vandaan? Taalkundige Freek Van de Velde is expert ter zake.

Waarom voelt jaloezie zo ongemakkelijk aan? En is het een teken van liefde? Dat zijn vragen die filosofe Tinneke Beeckman zich stelt. Ze filosofeert erover bij Sofie.

Volgens Katelijn Gijsel is het een misverstand dat mensen die aan doen, geen jaloezie ervaren. Ze vertelt aan reporter Brecht Devoldere hoe zij omgaat met jaloezie binnen haar polyamoureuze relatie.

In het nummer "Mr. Brightside" schreeuwen The Killers jaloezie uit. Max Vryens ging op zoek naar songs waarin artiesten verteerd worden door jaloezie.

Lees ook:

Radio 1 Select