Ziekenhuizen opnieuw open voor gewone consultaties, ook operaties worden hervat

4 mei 2020
© Dirk Waem (Belga)
Vanaf vandaag beginnen de ziekenhuizen weer met niet-dringende raadplegingen en behandelingen, zoals bij de oogarts, kinderarts of radioloog. "Het is de bedoeling dat de wachtlijsten die de afgelopen acht weken opgebouwd zijn, systematisch zullen worden weggewerkt" zegt Marc Geboers, directeur algemene ziekenhuizen van de koepel Zorgnet-Icuro, in 'De Ochtend'.

De ziekenhuizen gaan opnieuw open voor gewone consultaties. Alle afspraken die waren afgezegd door de coronacrisis zullen weer worden ingepland en ziekenhuizen gaan ook de uitgestelde operaties inhalen. Dat zal stap voor stap gebeuren en met de nodige voorzichtigheid. 

“Het is de bedoeling dat de wachtlijsten die de afgelopen acht weken opgebouwd zijn, systematisch zullen worden weggewerkt. De ziekenhuizen zullen een planning opmaken en de mensen contacteren. Maar dat neemt niet weg dat mensen die ondertussen met problemen geconfronteerd worden en daar hun huisarts over hebben geraadpleegd, ook contact kunnen opnemen met het ziekenhuis voor een consultatie”, zegt Marc Geboers, in 'De Ochtend'

Het is de bedoeling dat de wachtlijsten die de afgelopen acht weken opgebouwd zijn, systematisch zullen worden weggewerkt.

Niet iedereen zal echter onmiddellijk kunnen worden geholpen. De ziekenhuizen kunnen immers nog niet op volle capaciteit draaien, omdat ook zij zich moeten houden aan maatregelen in verband met hygiëne en afstand houden. Om de prioriteiten te bepalen heeft de Vereniging van Belgische Specialisten (VBS) een lijst opgemaakt van welk soort consultaties dringend zijn en voorrang moeten krijgen. “Als er in normale omstandigheden tien patiënten op een halve dag gezien zouden worden, dan zullen er dat nu vier of vijf zijn. En als het goed begint te lopen zes.”

Als er in normale omstandigheden tien patiënten op een halve dag gezien zouden worden, dan zullen er dat nu vier of vijf zijn

Wat de operaties betreft, starten de ziekenhuizen vanaf deze week met de operaties waarvoor iemand maar één dag in het ziekenhuis hoeft te verblijven. Klassieke ziekenhuisopnames of mensen die na een operatie op intensieve zorg moeten verblijven, starten pas volgende week. “De bedoeling daarvan is om de beddencapaciteit zo weinig mogelijk te belasten, omdat er nog redelijk wat Covid-patiënten in het ziekenhuis liggen.”

Een bezoek aan iemand die in het ziekenhuis ligt, is voorlopig nog niet mogelijk. Daarover moet de Nationale Veiligheidsraad beslissen.

Beluister het gesprek met Marc Geboers in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: