Zit er meer achter de manier waarop we praten?: “Het woord zegt wat het onderbewuste al weet”

2 februari 2021
©Freestocks (Unsplash)
Berichten op sociale media voorspellen een aankomende scheiding. Dat hebben psychologen in Texas ontdekt. Daar deden ze onderzoek bij een praatgroep van mensen die in een scheiding zitten. Oude berichten van de koppels werden geanalyseerd en wat bleek: het taalgebruik was al veranderd, maanden voor ze in therapie gingen. Dat verbaast seksuologe en relatietherapeute Mieke Mievis helemaal niet. “Ik denk dat je niet mag onderschatten hoe ons onderbewuste op ons taalgebruik werkt.”

Beïnvloedt ons bewustzijn onze taalstijl? Toch wel. Verliefdheid heeft een eigen taalgebruik. Het woord “Wij” gebruiken we dan heel graag. Wanneer we in de aanloop van een scheiding zitten, passen we ons taalgebruik dus ook aan. We praten negatiever, meer in de ik-vorm en zijn meer egocentrisch. “Twijfelen is zeggen dat je een voorwaardelijkheid gaat uitspreken”, vertelt seksuologe en relatietherapeute Mieke Mievis.

Koppels met relatieproblemen gaan slechte dingen uitvergroten in de relatie. Ze gaan zich richten op negatieve zaken of zoeken naar positieve aspecten ergens anders. Onze taal verraadt hier opnieuw vaak onze gevoelens.

Onderbewust is de keuze al gemaakt

Opmerkelijk zijn de woorden die gebruikt worden tijdens een therapie of praatgroep. Dan is het al snel duidelijk wat er speelt. Maar het wordt meestal nog niet uitgesproken. Daarvoor is vaak therapie nodig. “Het woord zegt wat het onderbewuste al weet”, benadrukt Mievis.

Wanneer mensen met die bepaalde woorden spreken, is het duidelijk dat ze twijfelen over hun relatie en onbewust tonen wat er allemaal fout gaat. Maar wanneer de partner ingelicht wordt en als de partner bereid is om zaken te veranderen, dan kan er nog een kentering gebeuren. Communicatie is dus duidelijk een must.

Beluister het gesprek met Mieke Mievis in 'Nieuwe Feiten':

Lees ook: