Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Nieuwe Feiten

Je nieuwe lief lijkt op je oude lief

wo 4 sep. - 11:40

Je nieuwe lief lijkt heel sterk op je oude lief. “Ander en beter”, zegt men wel eens. Maar dat klopt dus niet, volgens een nieuwe studie. Het moet zijn: “Ander maar hetzelfde.” Rika Ponnet reageert.
© Randy Colas (via Unsplash.com)

“In nieuwe relaties ontwikkelen we dezelfde relatiedynamiek als degene die we kenden in onze oudere relaties.” Het is een beetje hetzelfde toneelstuk maar met andere acteurs, bevestigt relatiedeskundige Rika Ponnet in ‘Nieuwe Feiten’.

Ponnet: “We hebben allemaal een geprefereerde positie in onze relatie. Dat hangt samen met onze emotionele geschiedenis, opvoeding, achtergrond, maar ook met vorige relatie-ervaringen. We vallen op iemand die samen met ons die geprefereerde dynamiek tot stand brengt.”

Denk bijvoorbeeld aan de wijze, oudere man die graag zorgt voor het prachtige, kwetsbare vogeltje. Eenmaal geholpen fladdert dat vogeltje weg. De relatiedynamiek heeft zijn beperking in tijd, maar in een volgende relatie probeert die man opnieuw die rol van sterke, verzorgende partij waar te maken.

Is dat een probleem? “Het toont aan dat we als mens dezelfde blijven” zegt Ponnet. En het hoeft dus ook helemaal geen probleem te zijn. Het heeft ook geen zin om van rol (de bewonderaar, de verzorgende,…) te veranderen. “Probeer niet de relatiedynamiek en jezelf te veranderen. Maar ga anders en beter om met de relatiedynamiek.”

Evolutie mogelijk

“Wat niet uit deze studie blijkt, is dat daar evolutie in mogelijk is” zegt Ponnet. “Het is niet omdat we een patroon herhalen dat die relatie helemaal dezelfde is als de vorige.”

Uit de studie blijkt ook dat de relaties wel gewijzigd waren op twee belangrijke vlakken. Zo was de frequentie van seks hoger in de nieuwe relatie dan in de vorige. En: er is er een grotere relatietevredenheid.  “Men toont meer waardering naar de partner toe. De waardering brengt een veel groter gevoel van verbondenheid met zich mee.” 

Die waardering is een belangrijk gegeven, vindt Ponnet. Want wat maakt dat relaties stranden zijn niet zozeer de verschillen, maar wel het gevoel dat er geen verbondenheid meer is.

Ponnet vindt ook dat we helemaal niet negatief naar een vorige relatie moeten kijken. “De ene relatie brengt ons naar de andere. We hebben vaak een te negatieve manier om dat te beoordelen. Het is geen mislukking of falen. Relaties lopen nu eenmaal af. ”

Beluister het gesprek met Rika Ponnet in 'Nieuwe Feiten':

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet