Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Afbeelding van het programma: De Ochtend

De Ochtend

"Als men soepeler zou omgaan met DNA-profielen, zouden er meer misdrijven worden opgelost"

do 23 aug. - 7:11

In Nederland is na 20 jaar eindelijk een verdachte aangeduid van een moord op een 11-jarig kind na een grootschalig DNA-onderzoek. Yves Liégeois, advocaat-generaal bij het parket van Antwerpen, is grote voorstander van zo'n DNA-databanken. "Bij ons zijn ook al dossiers behandeld waar men op grote schaal DNA heeft afgenomen, maar dat ging hooguit om een aantal honderden mensen," zei hij in 'De Ochtend'.
DNA-onderzoek

Een grootschalig DNA-onderzoek zorgde gisteren in Nederland voor een grote doorbraak in een moordzaak: door bij 15.000 mannen DNA-stalen af te nemen, konden onderzoekers een verdachte identificeren van de moord op de 11-jarige jongen Nicky Verstappen.

Op zo'n grote schaal werden in België nog nooit DNA-stalen afgenomen en verzameld. "In ons land zijn ook al dossiers behandeld waar men op grote schaal DNA heeft afgenomen - met resultaat overigens -, maar dat ging hooguit om een aantal honderden mensen ," zegt Yves Liégeois, advocaat-generaal bij het openbaar ministerie van Antwerpen, die ook grote voorstander is van DNA-onderzoek en DNA-databanken.

Nochtans is het ook in ons land perfect mogelijk om aan een veel grotere groep mensen DNA-materiaal te vragen op vrijwillige basis, zolang men zorgvuldig te werk gaat. "De DNA-sporen moeten allemaal goed vastgelegd worden. Want als er op het technische aspect iets fout gebeurd, dan is de zaak gedaan."

Meer DNA-materiaal verzamelen = meer zaken oplossen

Liégeois pleit voor een systeem waarbij DNA een element zou kunnen zijn van onze identiteit.  "Ga naar Amerika: daar worden eerst vingerafdrukken genomen, voor je het land in mag. Het zou dus perfect mogelijk zijn om een evolutie te starten waarbij men niet alleen iemands vingerafdrukken opneemt als een identiteitsgegeven, maar ook een DNA-profiel," aldus Liégeois. "Maar dat zou uiteraard nooit een gerechtelijke databank zijn. Dat kan het gerecht niet aan."

In Groot-Britannië is het al gebeurd dat men bij een ongeval een DNA-profiel afneemt en vaststelt dat de betrokkene een seriemoordenaar is waar men al lang op zoek naar was

En zo'n DNA-databank zou er ook voor zorgen dat meer misdrijven worden opgelost. Dat bewijst een zaak in Groot-Brittanië. "Daar is het al gebeurd dat men bij een verkeerscontrole of ongeval een DNA-profiel afneemt en vaststelt dat de betrokkene een seriemoordenaar is waar men al lang op zoek naar was," zegt Liégois. "Als men dus soepeler omgaat met DNA-profielen, kunnen er meer zaken opgelost worden."

Dus: in de toekomst voor alle misdrijven DNA-materiaal opvragen en verzamelen?

Betekent dit dan dat we in de toekomst van iedereen een DNA-profiel moeten opslaan dat door iedereen altijd geraadpleegd kan worden? "Absoluut niet," benadrukt Liégeois. "Men moet zo'n systeem geweldig streng bewaken - met een heel scherpe wetgeving - en enkel gebruiken voor de meest ernstige misdrijven zoals terrorisme of bij ontvoering, verkrachting en moord."

Bron: vrtnws.be en "De Ochtend"

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet