Andrei Lugovski over zijn vergiftiging: "Ik was blind, doof, kaal en woog nog amper 27 kilo"

1 september 2020
Het begon met vage symptomen van duizeligheid en hoofdpijn, maar voor hij wist wat er met hem aan de hand was, lag zanger Andrei Lugovski in een diepe coma. Nagenoeg blind en doof, zonder haar en zonder nagels. De diagnose: vergiftiging met thallium, het actieve bestanddeel van rattengif. Een terugblik in 'De Wereld van Sofie'.

Andrei Lugovski is een Oostendse charmezanger met Wit-Russische roots. Na zijn deelname aan de talentenwedstrijd Idool in 2007, bouwde hij een succesvolle zangcarrière uit. Maar eind 2017 belandde hij plots in het ziekenhuis.

"Ik had op reis in Spanje mijn voet gebroken bij een val, maar die val was waarschijnlijk al een eerste symptoom van mijn vergiftiging" blikt hij terug in 'De Wereld van Sofie'.

Andrei ging zienderogen achteruit en de dokters stelden vast dat hij vergiftigd was met een rattengif. "Mijn zenuwstelsel was zwaar aangetast, ik was blind, doof, kaal en woog nog amper 27 kilo. Mijn hartslag was nauwelijks waarneembaar. De dokters gaven mij nog twee uur te leven."

De dokters gaven mij nog twee uur te leven.

Maar tot verbazing van iedereen ontwaakte Andrei na drie maanden uit zijn coma. Hij begon aan een onwaarschijnlijke revalidatie en minder dan twee jaar na zijn vergiftiging stond hij weer op het podium. "Ik moet toegeven dat ik nogal vals gezongen heb op mijn eerste concert, maar ik denk niet dat iemand dat gehoord heeft of mij kwalijk genomen heeft."

Ik moet toegeven dat ik nogal vals gezongen heb op mijn eerste concert.

Wie Andrei het gif heeft toegediend, is nog altijd een mysterie. In de roddelpers verschijnen veel verhalen (een jaloerse fan, een gewezen lid van zijn entourage, een stalker, een ex-lief, sommigen beweren zelfs dat hij zichzelf vergiftigde), maar Andrei heeft het achter zich gelaten.

"Ik ben vooral bezig met wat ik nog kan bereiken. Ik ben iemand die probeert te leren uit zijn fouten. En blijkbaar heb ik fouten gemaakt, want anders zou niemand me dit willen aandoen. En nu zoek ik manieren om dingen anders te doen. Ik heb een tweede kans gekregen en daar wil ik van genieten."

In 'De Wereld van Sofie' ging het twee uur lang over gifmoorden en gifmengers. Beluister de integrale uitzending:

Lijst van artikels

Lees ook: