Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Babs (39): "Ik heb pijnstillers nodig om mijn menstruatie door te komen en probeer mijn werkplanning erop af te stellen"

do 20 mei - 1:00

Babs is 39 en heeft adenomyose. Tijdens haar menstruatie heeft ze meer bloedverlies en pijn dan gewoonlijk. Elke maand kijkt ze op tegen het knoeien met maandverbanden, tampons, pijnstillers en kersenpitkussentjes. “Ik vind het een kliederboel en voel me onfris, hoe vaak ik ook ga douchen.”
Babs © Radio 1 en Eos Wetenschap

“Ik neem gewoon niet graag medicatie en ik baal ervan dat mijn lichaam één keer per maand besluit dat ik die medicatie nodig heb, zonder dat ik er iets aan kan doen. Dan is het gewoon vier keer op een dag een Brufen”, vertelt Babs. “Ik heb het nodig en dat vind ik jammer. Het is ook niet gezond.”

Bloedvlek

Het is de nachtmerrie van elke vrouw. Een bloedvlek op je broek of rok terwijl je op het werk bent. Ook Babs kan erover meespreken. Ze is 39 en geeft les aan toekomstige verplegers en verpleegsters. Ze helpt hen ook bij hun stage in het ziekenhuis. Tijdens de eerste dagen van haar menstruatie bloedt ze erg veel, en dat kan heel vervelend zijn.

Soms sta ik er niet bij stil dat ik een wit uniform aanheb en dat ik ongesteld ben. Dat kan samen nare gevolgen geven.

“Op dat moment ben ik lekker bezig en sta ik er niet bij stil dat ik een wit uniform aanheb en dat ik ongesteld ben. Dat kan samen nare gevolgen geven. Dus ik heb het al gehad dat ik na een verzorging naar het toilet wil gaan en dat ik gewoon al voel wanneer ik aan het stappen dat ik iets vergeten ben. Een rode vlek op een wit uniform zie je snel.”

Een rode vlek op een wit uniform zie je snel.

Maar Babs is een open vrouw, zonder taboes. Ze koos dan ook voor de vlucht vooruit toen ze met bevlekt uniform terugkwam bij de student die ze op dat moment begeleidde. “Als je er niet over spreekt, dan wordt die olifant in de kamer enkel groter. Dus ik zei dat het die tijd van de maand was. Ze antwoordde: ‘Ja mevrouw, ik heb het gezien.’ "

Onfris gevoel

"Ik voelde niet heel veel gêne maar ja, het is natuurlijk niet leuk. Ik voel me gewoon vies op dat moment, zelfs als ik niet doorlek. Ik vind het een kliederboel en voel me onfris hoe vaak ik ook ga douchen. Ik merk wel van mezelf dat wanneer het er zit aan te komen, dat ik een beetje lastiger word."

Ik zie ertegenop als een berg.

"En dat is dan niet de PMS (premenstrueel syndroom) of de hormonen. Eerder dat ik denk van: het zit er weer aan te komen. Ik ga weer zitten knoeien met een maandverband, tampon, de pijn gaat weer komen. Ik zie ertegenop als een berg.”

Adenomyose

De oorzaak van het vele bloedverlies is bij Babs te zoeken in adenomyose. Daarbij groeien cellen van het baarmoederslijmvlies in de spierlaag van de baarmoeder. Die cellen gaan tijdens de menstruatie bloeden, wat zorgt voor veel bloedverlies en pijn. Bij Babs werd het vastgesteld toen ze zwanger was van haar tweede kindje. Maar al sinds haar eerste bevalling, voelde ze dat er vanalles was veranderd. “Mijn eerste maandstonden na die bevalling waren zo zwaar, dat ik dacht van: my god, wat is dit?"

Sinds mijn eerste bevalling heb ik zowel veel pijn als veel bloedverlies.

"Dan heb ik zo’n pamperbroekje voor urineverlies moeten dragen. Het was gewoon niet houdbaar. Vroeger, voor mijn zwangerschappen en bevallingen, waren de maandstonden met veel bloedverlies minder pijnlijk. Bij de maandstonden met minder bloedverlies, had ik meer pijn. Sinds mijn eerste bevalling is het een en-en-verhaal. Het is pijn die gepaard gaat met heel veel bloedverlies.”

Kliederboel

“Als ik dan ga werken heb ik gewoonlijk een tampon in, de zwaarste, en altijd ook een maandverband. Als ik ga slapen, begin ik met een tampon maar binnen de kortste keren is die doordrenkt. En dan twee van de grootste maandverbanden op, naast en achter elkaar een beetje. Anders is het gegarandeerd een kliederboel.”

Je zoekt een routine die voor jou werkt.

“Bij mij begint dag één van mijn menstruatie rustig, dag twee en drie met de nachten zijn mijn zware dagen en daarna ebt het weg. Daarvoor heb ik nu een beetje mijn routine die werkt. Mijn maandverband, tampons, pijnmedicatie, kersenpitkussentje. Je zoekt een beetje naar wat voor jou werkt op dat moment.”

Menstruatieverlof

In sommige landen en bedrijven bestaat er zoiets als ‘menstruatieverlof’: vrouwen mogen daar een aantal dagen per maand thuisblijven. Volgens Babs is dat een superidee. “Vrouwen kiezen niet voor die maandstonden. Ik heb zelf mij nog nooit ziek gemeld omdat ik het soms kan overbruggen met medicatie en mijn warmtekussens. Maar ik kan mij inbeelden dat een vrouw met endometriose of een andere aandoening bijvoorbeeld echt dubbel ligt van de pijn."

Vrouwen kiezen niet voor die maandstonden.

"En als je je dan elke maand moet ziek melden daarvoor, kan ik mij voorstellen dat je je schaamt om telkens te moeten zeggen ‘dat het weer die tijd van de maand is’. Dus als je zou weten dat die paar dagen menstruatieverlof een optie is waar niet op neergekeken wordt en dat je zo van thuis uit je werk kan blijven doen, dan kan ik er wel in komen dat dat een vorm van gerustheid kan geven.” 

Flexibeler werken

Babs probeert zelf ook om flexibeler te werken rond haar menstruatie. “Als wij stagebegeleiding doen, mogen wij zelf een beetje onze planning maken. De afspraak is dat we één week echt gaan werken met onze studenten in het ziekenhuis."

Ik probeer in te plannen dat ik op mijn zware dagen niet ga werken in het ziekenhuis.

"De andere week is er een contactmoment met een gesprek dat je zelf kan inplannen. Op de zware dagen van mijn menstruatie probeer ik in te plannen dat ik niet in het ziekenhuis ga werken."

Beluister 'Ongesteld', de podcast van Radio 1 en Eos Wetenschap:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet