Bang voor wolven? Niet nodig!

19 augustus 2020
© Christels (via Pixabay)
Enkele dagen geleden werden drie lama’s doodgebeten in Lommel. In Balen werden 2 schapen gedood. Alles wijst in de richting van wolven. Toch moeten we niet bang voor ze zijn, zegt Jan Loos van Welkom Wolf in #weetikveel. Hij had het ook over het 'Roodkapje-syndroom'.

Roodkapje-syndroom

Telkens wanneer de wolf in het nieuws komt, reageren mensen vurig en emotioneel. “We hebben hem altijd voorgesteld als de slechterik die onze kinderen pakt, en grootmoeders aanvalt” verklaart Jan Loos van ‘Welkom Wolf'. “Dat is best wel triest, want dat is lang niet in alle culturen het geval. Maar bij ons is het met de paplepel ingegeven, wat ook maakt dat flink wat mensen, vooral oudere mensen, met een soort van Roodkapje-syndroom rondlopen. Ze denken dat ze van de fiets gesleurd gaan worden, terwijl de wolf van de 21ste eeuw er nog niet eens aan denkt om dat te doen.”

Van een wolf heb je niets te vrezen, benadrukt hij: de wolf gaat je spontaan mijden, want hij heeft schrik van mensen. Er zijn wel mensen die al binnen een straal van 30 meter bij een wolf hebben gestaan, maar telkens opnieuw zal de wolf spontaan afstand nemen.

Het clichébeeld van een akelige huilende wolf bij volle maan, vindt Loos dan ook ergerlijk. Dat huilen wordt zwaar overschat: vaak gaat het gewoon om een hond uit je buurt. “Mensen dichten wolven eigenschappen toe die ze niet hebben.”

(lees verder onder de foto van Jan Loos)

Jan Loos (© Radio 1)
Jan Loos (© Radio 1)

Van mensen houdt een wolf dus niet, van menselijke infrastructuren wel, voegt Loos toe. “Een huis is voor hem gewoon een hoop bakstenen. En spoorwegen zijn verschrikkelijk handig, als je op tijd opzij stapt voor de trein. Bruggen, tunnels: wolven weten al onze infrastructuren te gebruiken om snel vooruit te komen. ”

Schapenhouders hebben wel iets te vrezen, en moeten hun voorzorgen nemen. “Een onbeschermd schaap is een te gemakkelijke prooi voor een wolf. Elektrische fencing is echt wel nodig om te verhinderen dat ze, zeker in wolvengebied, regelmatig schapen gaan pakken.”

Bekijk de integrale uitzending van #weetikveel:

Lees ook: