Buurman wordt Vuurman: "ik zoek warme verhalen om nummers over te schrijven"

26 mei 2021
Geert Verdickt, beter bekend als Buurman, wordt binnenkort Vuurman. Onder die naam gaat hij de hele zomer aan een kampvuur zitten en gaat hij in gesprek met mensen. Hij vertelt in 'We zijn er bijna, maar nog niet helemaal' wat de opzet is.

"In de zomer ga ik elke maandagavond ergens in België een vuur aansteken. Er zal muziek zijn en lekker eten en ik heb plek voor één vuurgast, coronaproof natuurlijk", zo steekt Buurman -Vuurman- van wal.

Podcast en album

"We zetten ons op een bankje en babbelen de hele avond lang. Dat gesprek wordt opgenomen en we monteren daaruit een podcast", gaat hij enthousiast verder.

Maar het stopt niet bij een podcast. Op basis van de gesprekken die Geert zal voeren met zijn gasten, zal hij samen met zijn muzikanten een nummer schrijven. Zijn inspiratie kan vanalles zijn: een woord, een beeld, ... ietswat van de vuurgast komt. De nummers die worden geschreven op basis van die verhalen zullen dan een nieuw album vormen.

Onderlagen

Buurman vertelt aan Annelies Moons over de proefopname van zijn project: "Ik sprak met een jongedame van 25 jaar. Ze had een goed draaiende zaak, een relatie, een huis, ... Maar ze heeft alles verkocht en is midden in de coronatijd samen met haar vriend op wereldreis vertrokken, op de fiets. Ze proberen tot in Australië te geraken".

Ik sprak met een jongedame die alles had en alles verkocht heeft om op wereldreis te gaan. Een zot verhaal, maar ik ga ook op zoek naar de onderlagen van dat verhaal.

Op zich al een boeiend verhaal, maar Buurman gaat verder en zocht naar het 'waarom' en de 'waarom nu' achter het verhaal. Uiteindelijk bleek dat de vrouw haar mama op zesjarige leeftijd was verloren aan borstkanker en had haar vader haar verder opgevoed met enorm veel hoop en levensvreugde. Daarom wil ze nu leven en genieten, alles pakken. "Dat zijn de onderlagen van een verhaal dat sowieso al tot de verbeelding sprak", legt hij uit. 

Meedoen?

Heb jij of ken jij iemand met een verhaal dat verrast en bijblijft? Ben je ooggetuige geweest van iets zots, heb je een oude liefde teruggevonden of zelfs een wetenschappelijke ontdekking gedaan? Het kan allemaal.

Geert zoekt mensen uit 10 verschillende werelden om samen in de vlammen te staren. Op zijn website kan je suggesties voor gesprekspartners doen of natuurlijk ook jezelf inschrijven voor het vuurgesprek.

Beluister hier het gesprek met Buurman over Vuurman:

Ontdek meer: