Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

“De natuur werkt niet volgens boekhoudkundige regels”

ma 19 mrt. - 8:19

In het Limburgse Dilsen-Stokkem zijn er plannen om een nieuw vakantiepark aan te leggen, maar daarvoor moet een waardevol stuk bos van 30 hectare wijken. "Slecht idee", zegt UGent-hoogleraar Bosbouw Kris Verheyen, "De natuur is niet vervangbaar, voor een nieuw natuurlijk evenwicht zorgen duurt honderden jaren.”
"Natuur is niet vervangbaar"

“Het stuk bos is erg belangrijk voor het gebied van de Limburgse Kempen”, begint Kris Verheyen. “Een deel van het bos staat al sinds het eind van de 18de eeuw op historische landkaarten en dat is waardevol, want in het gebied van de Limburgse Kempen zijn oude bossen zeer zeldzaam.”

De beslissing om het bos te kappen en er een bungalowpark van te maken dateert al van maart 2017, maar Groen wil nu toch dat er op die goedkeuring wordt teruggekomen. Ze zeggen dat er al sinds 1990 een verbod is op boskap en dat er in de ‘Bosarmste regio in Europa’ moet ingezet worden op bosbehoud.

Natuur is niet vervangbaar

Daar gaat Prof. Verheyen mee akkoord. Dat er elders 60 hectare nieuw bos wordt aangeplant brengt geen zoden aan de dijk. “Boekhoudkundig is dat een goede oplossing”, zegt Verheyen. “Maar de natuur werkt niet volgens boekhoudkundige regels. De natuur is niet vervangbaar, want die oude bossen hebben een ontwikkeling van honderden jaren. Dat vervang je niet zomaar, het duurt honderden jaren vooraleer er een nieuw evenwicht is. Dieren als de gladde slang, de boskrekel, de heidekikker en de nachtzwaluw worden helemaal verstoord in hun biotoop.”

Volgens Verheyen is er dan ook wel degelijk sprake van een ecologische ravage. “Mijn gaat ongetwijfeld zijn best doen om het niet te doen, maar een ecologische ravage gaat zeker gebeuren.” Verheyen wijst ook op de hypocrisie van het project. “Wat ik bovendien bijzonder erg vind, is dat het gebied van het toekomstige park naast het nationale park De Hoge Kempen ligt. Om bezoekers aan te trekken gaat men dat park dus gebruiken als verkoopargument. Men gaat dus eerst natuur vernietigen om een ander stuk vervolgens voor hun gewin te gebruiken.”

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet