'De week van de zorg' op Radio 1

11 maart 2020
© Unsplash.com
De 'Dag van de Zorg' is de voorbije jaren uitgegroeid tot een 'Week van de Zorg'. Een hele week lang wordt de zorg- en welzijnssector in de schijnwerpers gezet, ook op Radio 1. Beluister hier de gesprekken en reportages.

"Als ik crash, heeft ze niemand meer"

9% van de bevolking doet nog aan mantelzorg. Zorgen voor je ouders komt het vaakst voor, maar zorgen voor je kind is ook een vorm van mantelzorg. Frauke getuigde in ‘Achter de Feiten’.

"Het troost me dat ik ik heb kunnen proberen om hem te reanimeren"

Een jaar geleden verloor muzikante Hannelore Bedert haar man Stijn aan hartfalen. Ze probeerde hem te reanimeren, maar Stijn is helaas toch overleden. Stijn had het Brugada-syndroom, en ook de twee kinderen van Hannelore hebben diezelfde hartafwijking. In ‘Byloo’ deed ze een warme oproep aan iedereen om een EHBO-cursus te volgen.

Kies je favoriete reanimatiesong!

Zowat iedereen associeert ‘Stayin' Alive’ van The Bee Gees met reanimatie. Maar wordt het geen tijd voor wat alternatieven? Er zijn in elk geval genoeg nummers die hetzelfde juiste ritme hebben! ‘Byloo’ zette ze op een rij. Aan jou om je favoriete song te kiezen om een reanimatie op uit te voeren.

"Ik voelde me als mantelzorger steeds eenzamer worden."

De partner van Bea Willems kreeg enkele jaren geleden de diagnose jongdementie. Bea heeft hem jarenlang thuis verzorgd, maar dat werd te zwaar. Beluister haar getuigenis in 'De Wereld van Sofie'.

"Leven in stilte is constant met jezelf geconfronteerd worden"

Roland Boulengier werd bijna 20 jaar geleden van het ene moment op het andere zwaar hulpbehoevend. Door een bloedklonter in zijn hersenstam kwam hij in een totale 'locked-in' toestand. Hij kon alleen zijn ogen nog bewegen. Vandaag kan hij enkel nog spreken met een spraakcomputer. Reporter Brecht Devoldere zocht hem en zijn vrouw Jeanne Balle een tijdje geleden op.