Wereldgezondheidsorganisatie herroept verklaringen: "Wellicht toch veel coronabesmettingen door mensen zonder symptomen

9 juni 2020
© James Arthur Gekiere (Belga)
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt dat uitspraken eerder op de dag een misverstand zijn. Toen klonk het nog dat besmette personen zonder ziekteverschijnselen nauwelijks iemand anders besmetten. Maar dat blijkt niet helemaal te kloppen of kan toch niet met zekerheid gezegd worden. Ze kunnen het virus in ieder geval wel doorgeven.

"Dragers van het coronavirus die geen ziektesymptomen hebben, geven het virus niet of nauwelijks door", zo klonk het bij de eerste verklaring van epidemiologe Maria Van Kerkhove van de WHO eerder vandaag.

Lees verder onder de boodschap van Maria Van Kerkhove (WHO):

Maar nu heeft diezelfde experte van de Wereldgezondheidsorganisatie die verklaring opnieuw ingetrokken.

Volgens epidemiologe Van Kerkhove zijn die studies over zogenoemd asymptomatische patiënten (mensen die niet ziek werden) erg beperkt en lopen de resultaten uiteen. Ze sprak over "een misverstand". Haar collega, de andere WHO-expert Mike Ryan viel haar bij en waarschuwde dat de meeste kans op besmetting bestaat als de patiënt zich nog goed voelt. Het lijkt er op dat die asymptomatische patiënten het virus minder doorgeven dan wie wel ziek wordt. Belangrijk daarbij is dat het virus net voor het ziek worden toeneemt in het lichaam. Daardoor zijn mensen in de twee tot drie dagen voor de symptomen doorbreken zeer besmettelijk.

Vaccinoloog van de Universiteit Antwerpen Pierre Van Damme benadrukt: "De afstandsregel is dubbel zo belangrijk nu we dit weten. Je kan immers niet weten wie drager is en en wie niet." Want dragers van het virus kunnen corona hoe dan ook doorgeven. Als ze geen ziektesymptomen hebben, verspreiden ze wel minder druppels door bijvoorbeeld hoesten of niezen. En door het bewaren van voldoende afstand is de kans dat je wat besmette druppeltjes op je krijgt klein.

Het belangrijkste inzicht van vandaag? De verspreiding hangt dus wel degelijk samen met het verspreiden van druppels zoals bij niezen, hoesten, zingen of met veel speeksel praten. "En dat gebeurt natuurlijk wel op café en op feestjes. We kunnen het dus niet genoeg herhalen: hou afstand."

De verwarring over de uitspraken van WHO-experte van Kerkhove werd intussen meteen aangegrepen door de Braziliaanse president Jair Bolsonaro. Die verklaarde dat die uitspraak over asymptomatische patiënten aantoont dat hij de maatregelen in zijn land kan versoepelen. Brazilië is op dit ogenblik nochtans een van de zwaarst getroffen landen waar het virus zich erg snel verspreidt. Bolsonaro was eerder al erg kritisch en noemde de epidemie overdreven.

Beluister het gesprek met Pierre Van Damme in 'Nieuwe Feiten':

Het gesprek vond plaats vóórdat het WHO zei dat de de uitspraken een misverstand waren.

Bron: vrtnws.be en 'Nieuwe Feiten'

Lees ook: