Gloednieuwe toestellen vernietigen? “Vanuit het oogpunt van de bedrijven is het een logische keuze”

11 juni 2019
© Pixabay
Vorig jaar alleen al zou Amazon 3 miljoen gloednieuwe apparaten en kleren waar niets mis mee was in de vuilnisbak hebben gegooid. In Frankrijk komt er nu een verbod op het vernietigen van die spullen. Toch heeft Gino Van Ossel, professor marketing, enkele bedenkingen.

Speelgoed, camera’s, telefoons (gloednieuw en in perfecte staat) worden door Amazon weggesmeten, dat moet blijken uit een Franse documentaire. Professor marketing Gino Van Ossel (Vlerick Business School) is niet verbaasd. “Het was al eerder geweten dat ze dat deden, en ze zijn de enigen niet” zegt hij in ‘Nieuwe Feiten’. “Wij vinden dat raar en onethisch. Maar vanuit het oogpunt van de bedrijven is het een logische keuze.”

Wij vinden dat raar en onetisch. Maar vanuit het oogpunt van de bedrijven is het een logische keuze.

Er zit toch geen vervaldatum op een televisietoestel? “Toch wel. Er komen altijd nieuwe modellen uit. En eens je met een verouderd model zit, ga je dat enkel met extreme kortingen kwijt kunnen.” Daarom wordt er soms vernietigd: omdat men denkt dat men het niet meer verkocht krijgt, en omdat men er wellicht ook veel te veel van heeft. Al doen ze dat niet voor hun plezier, voegt Van Ossel meteen toe: “Ze hebben er alle belang bij om het toch verkocht te krijgen.” Maar soms is een televisietoestel met korting verkopen een duurdere oplossing dan het toestel vernietigen of weggooien.

“Je moet een onderscheid maken tussen verschillende situaties” vervolgt Van Ossel. “Je hebt producten die nooit verkocht zijn geweest, of producten die terug worden gestuurd.” Stel bijvoorbeeld dat je net voor de soldenperiode je kleren terugstuurt, dan moet men nog een kwaliteitscontrole uitvoeren, of die kleren opnieuw strijken. “Dat kost geld. En dan kan het zijn dat men zegt: laat maar zijn, we vernietigen het meteen.” Het zijn dingen die gebeuren, maar het is niet de meest gangbare praktijk, zegt hij.

Waarom geeft men die spullen dan niet aan een goed doel? “Omdat men dan opdraait voor de btw op de aankoopprijs” zegt Van Ossel. En er is ook nog zoiets als de status en het imago van een bedrijf: Rolex wil bijvoorbeeld niet dat ‘de verkeerde persoon’ hun horloges draagt.

In Frankrijk komt er nu een verbod op het vernietigen van dit soort spullen. Is dat een goede zaak? Gino Van Ossel heeft enkele bedenkingen. “Als dat effectief zo zou zijn, zal Amazon dit heel eenvoudig oplossen. Dan zullen ze die goederen naar een ander land vervoeren, en ze daar vernietigen. Op landenniveau kan je er niet veel aan doen. Je moet dit Europees regelen en met de sector samenzitten.”

Beluister het integrale gesprek met Gino Van Ossel:

Lees ook: