Nieuwe Feiten
Hoelang blijft eten goed in de diepvriezer?
ma 15 jan. - 6:48

Voedsel dat onder de juiste omstandigheden is ingevroren en constant bij -18°C wordt bewaard, blijft voor eeuwig ‘veilig’ om te eten. Of dat is toch wat het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) beweert.
Maar professor Bruno De Meulenaer van de vakgroep Levensmiddelentechnologie van de Universiteit Gent heeft toch enkele bedenkingen. “Eeuwig is heel lang” zegt hij in Nieuwe Feiten. “Je kan alles opeten, maar of het nog lekker is, is te betwijfelen.”
Vlees of vis langzaam ontdooien
Microbiologisch is er alvast geen problemen: bacteriën doen niets meer in diepvriesstand, of het nu gaat om 10 jaar, 20 jaar, of 30 jaar. En als je het voedsel dan ook nog ontdooit in positieve omstandigheden, word je niet ziek. Iets langzaam ontdooien in de koelkast is dus veel beter dan het ontdooien op hoge temperatuur.
Maar er is natuurlijk ook nog de factor “smaak”. Zeker bij vlees of vis is dit een probleem. “De reden hiervoor is dat er in vlees en vis biokatalysatoren actief zijn. Dit zijn eiwitten die een aantal reacties laten doorgaan, zelfs in diepvriestoestand. Deze oxidatiereacties gaan ervoor zorgen dat het vlees slecht gaat ruiken of smaken, of dat het taaier wordt.”
Je wordt dus niet ziek van een biefstuk van 30 jaar oud, maar “het zal niet zo lekker meer zijn.”
En wat met groenten?
En hoe zit het met groenten in de diepvries bewaren? “Je zal ze sowieso eerst moeten blancheren: de groenten eventjes koken in water dus. Op die manier kan je de hierboven vermelde biokatalysatoren inactiveren. Je kan de groenten zo meer dan een jaar bewaren.”