Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Gouverneurs van Antwerpen en Oost-Vlaanderen: "Het is 5 over 12" en Tijd voor bijkomende maatregelen"

di 27 okt. - 8:13

Na Antwerpse provinciegouverneur Cathy Berx, noemt ook de provinciegouverneur van Oost-Vlaanderen Carina Van Cauter het tijd om in Vlaanderen ook strengere maatregelen te nemen tegen het coronavirus. "Het is 5 over 12", zegt Berx in 'De Afspraak' op Canvas. En ook Van Cauter liet verstaan dat er bijkomende maatregelen moeten komen in 'De Ochtend'. Vandaag komt de Vlaamse regering bijeen om eventueel extra maatregelen te nemen.
Carina Van Cauter

De Antwerpse provinciegouverneur Cathy Berx heeft afgelopen weekend aangedrongen bij de Vlaamse regering om strengere maatregelen te nemen. "Het is heel dringend tijd voor overleg en zeer verregaande verstrengingen", zegt ze in 'De Afspraak'. "Het is 5 over 12." Vandaag komt de Vlaamse regering samen voor die eventuele extra maatregelen.

Ook Carina Van Cauter is duidelijk over bijkomende maatregelen: "De stem uit Oost-Vlaanderen is eensluidend: er moeten strengere maatregelen komen." Daarbij roept ze op om eenduidige maatregelen te nemen voor heel Vlaanderen. "Dat creëert een groter draagvlak bij de burgers. We moeten een lappendeken vermijden en het mag geen opbod van regels worden."

Beide gouverneurs blijven verder wat op de vlakte over wat die verstrengingen precies moeten inhouden. Dat bijvoorbeeld zoals in Wallonië en Brussel de avondklok zou uitgebreid worden, wil Berx alvast niet gezegd hebben. Al kan er volgens haar nog meer ingezet worden op thuiswerk. "Er is nog altijd veel volk op de baan en het openbaar vervoer. Daar valt nog een winst te maken", zegt ze.

"In de vrije tijd moet het aantal sociale contacten echt naar beneden", klinkt het nog. Ook Van Cauter hamert op de beperking van contacten tussen burgers en de vrijetijdsbesteding.

Grote impact van scholen op verspreiding

Volgens dokter Geert Meyfroidt moeten we durven kijken naar het onderwijs. "Het was nobel om het zo lang mogelijk open te houden. Ik stond daar helemaal achter en het onderwijs is belangrijk, maar nu zitten we in een rampscenario", zegt hij. "Nu proberen we geen golfje meer te controleren, maar we zitten in iets wat we met grote middelen moeten neerslaan."

Het was nobel om het onderwijs zo lang mogelijk open te houden, maar nu zitten we in een rampscenario.

De intensivist verwijst naar een studie die vorige week in The Lancet stond. "Die heeft voor 131 landen 790 lockdownperiodes en hun impact bekeken", legt Meyfroidt uit. "De grootste impact is er van het aantal massabijeenkomsten met meer dan 10 personen te verminderen, maar de tweede grootste is toch het onderwijs."

Nochtans is ons lange tijd gezegd dat de school een veilige context is. "En dat is ook zo, want kinderen worden zelf niet ziek", zegt Meyfroidt. "Maar ze zijn wel vectoren." Hij ziet in het ziekenhuis vaak bij kinderen die voor iets anders komen, gescreend worden op COVID en dan positief testen.

Waar je meer kan inzetten op afstandsonderwijs moet dat wel gebeuren.

Gouverneur Berx benadrukt het belang van het onderwijs. "Het is een heel moeilijke afweging", zegt ze. "Tijdens de eerste golf was tot 30 procent van de jongeren in de grootsteden niet meer te bereiken." Ze pleit er dan ook voor dat we het onderwijs blijven verstrekken aan kwetsbare jongeren. "Waar je meer kan inzetten op afstandsonderwijs moet dat wel gebeuren."

Beluister het gesprek met Carina Van Cauter in 'De Ochtend':

Bekijk het gesprek met Cathy Berx en Geert Meyfroidt in 'De Afspraak':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet