Grootmoeder leest elke dag verhaaltje voor aan kleinzoon via telefoon

24 maart 2020
Voorlezen met je kleinkind op schoot kan even niet meer in deze coronatijden. Annick Hollebeke heeft daar iets op gevonden. Ze vertelt erover in ‘We Zullen Doorgaan’.

“Je vindt het als grootouder natuurlijk erg dat je je kinderen die van thuis uit moeten werken, niet kan helpen. Je kan ze niet helpen in het huishouden en je kan niet op de kleinkinderen passen”, begint Annick Hollebeke. “Dus ik dacht: wat kan ik doen om een bepaald ritme te creëren voor die kinderen zodat ze zich niet gaan vervelen? Want het zijn nog kleuters en hun ouders moeten ook wat kunnen doorwerken.”

Elke dag om 10 uur

Annick heeft veel voorgelezen aan haar eigen kinderen en ze heeft dat altijd graag gedaan. “Zo ontstond het idee om elke dag op een vast moment voor te lezen aan mijn kleinzoon. Dat is om 10 uur. Hij kan daar dan even naartoe leven. Hij luistert, heeft opnieuw wat andere gedachten en kan zo de dag weer door.”

Haar kleinzoon is 5 en dus nog vrij jong om alleen maar naar het verhaal te luisteren zonder het visuele zoals de prenten. Maar daar heeft Annick iets op gevonden. “Ik heb de prenten uit het boek gekopieerd en in een hele mooie map gestoken. Die map heeft hij gekregen. Hij kan dan achteraf de prenten eventueel inkleuren, zodanig dat het verhaal wat doorwerkt en dat het iets langer duurt dan de voorleessessie.”

Momenteel leest Annick voor uit Michiel van de Hazelhoeve van Astrid Lindgren. Ook volgens de zoon van Annick een goeie keuze. “Dat is een boek dat ik gekregen heb van mijn ouders en het is het allereerste boek dat ik zelf gelezen heb”, zegt Jotie, de zoon van Annick. “Dus het is heel leuk om te zien dat het ook wordt doorgegeven aan mijn zoon en dat hij er even hard van geniet.”

Annick las het verhaal live op de radio voor. Luister hieronder naar het gesprek én het voorleesmoment:

Lees ook: