"Het Verenigd Koninkrijk dat uit de EU wil, is zoals een wilde tiener die zonder regels wil feesten"

9 oktober 2019
Wie snapt er de brexit? De leider van het Verenigd Koninkrijk niet en ook comédienne Jovanka Steele niet. "Ik doe altijd alsof ik het allemaal goed begrijp, om te vermijden dat mensen mij dom zullen vinden."

De brexit gaat binnenkort gebeuren. En ik moet toegeven dat ik het totaal niet begrijp. En het lijkt alsof niemand het begrijpt. Want als ik naar de televisie kijk, zie ik alleen maar het Britse Parlement waar Britse mensen bezig zijn hun vreemde Britse lawaai te maken, "jejejejejejjejjjeeejejee". Dan roept er plots iemand, "Order, ORDER!" En daarna zegt iemand iets over hoe ze van plan zijn om te stemmen over of ze moeten stemmen over wanneer te stemmen zodat ze misschien kunnen stemmen in een nieuw referendum over of ze moeten stemmen over de brexit. Ja. En die laatste zin klonk véél logischer dan het hele brexitgedoe van deze laatste twee jaar.

Dus ik doe altijd alsof ik het allemaal goed begrijp, om te vermijden dat mensen mij dom zullen vinden. Als iemand over de brexit spreekt, dan zeg ik, "Oh, ja, die brexit, toch: jonge, jonge, jonge..." Maar het lijkt alsof iedereen hetzelfde aan het doen is. We doen allemaal alsof we het begrijpen of we gaan allemaal in ontkenning, British Style: we drinken een pintje en zeggen, "Yes, well I'm sure they'll sort something out."

Groot-Britannië dat weg wil uit de EU is een beetje als een wilde tiener die weg wil van zijn ouders en alleen wil wonen zodat hij kan feesten, feesten, feesten zonder dat iemand hem regels geeft. En zelfs als zijn ouders zeggen, "maar allez, je weet niet hoe je je eigen kleren moet wassen, en je hebt geen meubelen, en je hebt geen plan voor de toekomst", stopt de tiener zijn vingers in zijn oren

En zo gaat het nu ook met de brexit. De Britten stoppen hun vingers in hun oren. Ze maken hun Britse lawaai, "jeejejjejjjejejjejjjeejejjeee", en ze gaan alleen wonen zonder een plan. En wij? Wij wachten gewoon op de dag waarop de Britten terug thuis zullen komen...en wij al hun vuile was moeten doen, terwijl ze tegen ons zeggen, "jejejjejejjejejjejejejeee". En wij zullen lachen, een pintje drinken en doen alsof wij alles goed begrijpen.

Info over Jovanka's comedy tour vind je op haar website

Beluister het middagjournaal in 'Nieuwe Feiten':

Lees ook: