Infectioloog Steven Callens: “In praktijk blijkt dat het virus toch minder lang overleeft op oppervlakken"

2 februari 2021
© Kelly Sikkema (Unsplash)
Is het wel zo belangrijk dat we oppervlakken zoals deurklinken of winkelkarren ontsmetten? Het wetenschappelijk tijdschrift 'Nature 'schrijft dat voorwerpen zoals een winkelkar of deurklink in de praktijk amper een bron van besmetting blijken. Infectioloog Steven Callens heeft de studie gelezen en geeft zijn visie. “Bij een winkelkar die snel wisselt van eigenaar, is het niet overbodig om die oppervlaktes te ontsmetten.”

“Het overzichtsartikel toont inderdaad wel aan dat de kans dat het virus wordt doorgegeven op vaste voorwerpen, iets lager is dan wat initieel aangenomen geweest is”, zegt Steven Callens. In het artikel van 'Nature' gaan ze ook na hoeveel virus men kan kweken na hoeveel tijd, en dat blijkt goed mee te vallen.

Of dat het coronavirus uren kan overleven op bepaalde oppervlakten, is zeker waar. Maar het is heel moeilijk om dat in echte levensomstandigheden aan te tonen. Onderzoekers willen zo veel mogelijk factoren controleren. Er wordt vaak getest in labo’s met hoge dosis virus, maar in praktijk blijkt dat het virus toch iets minder lang overleeft op oppervlakken.

Is het dan nog van belang dat we onze handen ontsmetten? Absoluut wel. Callens maakt nogmaals duidelijk dat het wassen van handen primordiaal blijft.

Bron van besmetting

“Bij een winkelkar die snel wisselt van eigenaar, is het niet overbodig om die oppervlaktes te ontsmetten. Waar ik mij minder zorgen over maak is bijvoorbeeld een stoel of tafel die er al een tijd staat in een gemeenschappelijke ruimte”, aldus infectioloog Callens.

Een andere studie uit de UK ging na of de Britse variant je ernstiger ziek maakt of niet. Blijkt dat het niet zo is. Callens benadrukt: “Wat we nu aan het doen zijn, doen we eigenlijk goed.”

Oppervlakten blijken dus iets minder de bron van besmetting. Callens vreest dat virus het makkelijkst wordt doorgeven door de lucht met nauw persoonlijk contact in een gesloten ruimte voor lange tijd. Het is daarom dat hij nog eens de boodschap meegeeft: Afstand houden, masker gebruiken en handen wassen.

Beluister het gesprek met Steven Callens in 'De Wereld Vandaag': 

Lees ook: