"Je hebt toch een gezonde baby?"

25 februari 2019
Nina Mouton (foto © Sven Rammeloo)
Een heftig bevallingsverhaal wordt al te vaak neergeslagen door de dooddoener: "Je hebt toch een gezond kind?". Het doet je bevallingsverhaal tekort, vindt psychologe Nina Mouton.

Als jonge moeders langskomen in mijn praktijk, vraag ik naar hun bevallingsverhaal. Er wordt vaak luchtig over gedaan. “Het verliep niet zoals ik wilde, maar ik heb er geen trauma aan over gehouden”. Het is misschien geen trauma, dat neemt niet weg dat je verhaal er mag zijn. Een heftig bevallingsverhaal wordt al te vaak neergeslagen door de dooddoener: "Je hebt toch een gezond kind?". Maar enkel the eyes on the price: een gezonde baby, houden, blijft te kort door de bocht. Het doet jouw bevallingsverhaal tekort.

En dat is het: jouw verhaal. Je mag het vertellen, er mag naar geluisterd worden, je mag het vorm geven en opnieuw en opnieuw vertellen. Zonder dat het toegedekt wordt. Wat is het verhaal van je partner? En dat van de vroedvrouwen en de gynaecoloog? Leg samen de puzzel, je hoeft het niet alleen te doen.

De bevalling is een startpunt van je moederschap, het doorknippen van de navelstreng. Het heeft recht op bestaan. Pak je verhaal.
Eens te meer is het geen of/of-verhaal. Jouw verhaal kan best naast de dankbaarheid voor je gezonde baby staan.

Lectuur: Diana Koster - perfecte bevallingen bestaan niet.

Lees ook: