Karin Genoe: "De pakkans voor alcohol achter het stuur moet omhoog"

14 augustus 2018
"Onze verkeersveiligheid kan beter" zegt Karin Genoe (van VIAS) in 'De Ochtend'. "We zijn sinds lang een speler in het midden van de rangschikking van Europa." Verbeteringen ziet ze in de eerste plaats in het verhogen van de pakkans voor alcohol achter het stuur.

Wie regelmatig achter het stuur zit, kan het zeker bevestigen: het gebeurt niet echt vaak dat de politie je tegenhoudt voor een alcoholcontrole. "Toch wordt er al veel meer gecontroleerd dan in het verleden" zegt Karin Genoe, CEO van VIAS Institute, het vroegere BIVV (Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid) "De politie doet enorme inspanningen. Het is een zware taak en het vergt veel middelen. Maar we hebben het gevoel dat we geen controle tegenkomen, en nemen dus het risico. Dat zou eruit moeten."

Anders is het met de snelheidscontroles. "Daar waar technologie en snelheidscamera's kunnen ingezet worden is een enorme inhaalbeweging gerealiseerd. Daar voel je dat je niet te snel kan rijden."

Geen alcoholslot voor iedereen

Maar hoe lossen we het op, zeker als we de takenlast van de politie niet nog eens willen verhogen? Alvast niet door iedereen een alcoholslot te geven, vindt Genoe. "We moeten de excessen uit het verkeer halen. Omkadering en begeleiding zijn bepalend voor de wijziging van deze mensen hun gedrag."

Beluister het interview met Karin Genoe:

Lees ook: