Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Aflevering 3: waarom een opblaaspop voor het Europees Hof van Justitie moest komen!

zo 28 nov. - 5:52

Een Europa zonder grenzen? Het lijkt alsof het altijd al zo was. Maar die grenzen liggen helemaal niet zo ver achter ons. “We waren een hoop Noord-Koreaatjes bij elkaar hier.” In de derde aflevering van de podcast ‘Het Mirakel van Schuman’ reizen professor Politicologie Hendrik Vos en Sven Speybrouck naar Luxemburg. Bestemming: Schengen.
Vos en Speybrouck

Beluister de derde aflevering: 'Eén Markt'

“Een Europa zonder grenzen, dat zijn we heel hard gewoon geworden” vertelt Hendrik Vos. “We vergeten dat we uit een periode komen waarin grenzen ertoe deden: grenzen werden bewaakt, er stonden slagbomen. Ik zou bijna zeggen: ‘we waren een hoop Noord-Koreaatjes bij elkaar hier’.” Die periode ligt niet ver achter ons. ‘Het Verdrag van Schengen’ zorgde voor een kentering.

Maar wat is Schengen precies? Iedereen kent die naam natuurlijk wel. Op de luchthaven heb je bijvoorbeeld een Schengen-rij en een niet-Schengen-rij. In de Schengen-rij gaat het vooruit, in die andere rij moet je documenten en paspoorten bovenhalen en gaat het vaak langzaam.

Ook het Luxemburgse dorpje Schengen is bekend qua naam. Even bekend misschien als Parijs en Berlijn, maar het verschil kan niet groter zijn. Het dorpje bestaat uit een lange drukke straat, twee bruggen en wat tankstations. Maar, en dat kunnen ze in Parijs en Berlijn, niet zeggen: het is gelegen aan het drielandenpunt. En het bekendste - en misschien belangrijkste - Europese akkoord werd er getekend!

Bekijk de video: 

Klik op de foto en ontdek meer over Schengen:

Politici die mooie en dikke verdragen afsluiten, moeten compromissen sluiten. Er moet veel water bij de wijn! Want wat Frankrijk wil, is niet noodzakelijk wat Estland wil. En wat Zweden voor ogen heeft, willen de Italianen dan weer niet. Maar als het opeens concreet wordt, komen de problemen naar boven. Wie moet het dan oplossen? Tja, de rechters van het Europees Hof van Justitie.

Koen Lenaerts is president van het Europese Hof van Justitie, en dus misschien wel een van de machtigste mannen van Europa. Hij is degene die water en vuur moet zien te verzoenen. Wikken en wegen, wikken en wegen, het zit er bij hem ingebakken: “Twee standpunten kunnen mijlenver van elkaar staan, maar in hun oorsprong stammen ze van dezelfde gedachte. En elk standpunt heeft evenveel waarde. Als rechter moet je daar dan een beslissing in nemen.”

Bekijk het interview met Koen Lenaerts:

In deze derde aflevering hoor je ook: Hoe een scheet de Festina-affaire in gang heeft gezet! Waarom je 800 sigaretten en 230 liter alcohol over de grens mag brengen! En waarom een opblaaspop voor het Europees Hof van Justitie moest komen!

Hendrik Vos vertelt het verhaal van de opblaaspop:

Beluister de podcast

Lees ook:

'Het Mirakel van Schuman' is een Radio 1-podcast in samenwerking met het Europees Parlement.

Medegefinancieerd door de Europese Unie

Medegefinancieerd door de Europese Unie

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet