Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

De Ochtend

Hoe je mondmasker virusvrij maken?

ma 27 apr. - 10:31

Mondmaskers moeten stilaan het "nieuwe normaal" worden. Zodra de scholen opengaan, zal ook daar een masker verplicht zijn voor leerlingen ouder dan 12, en leerkrachten. Ook in het openbaar wordt een masker “sterk aangeraden”. Maar hoe hou je die maskers virusvrij? Viroloog Marc Van Ranst gaf tips in 'De Ochtend'. "Je keukenhanddoek is heel geschikt om een mondmasker te maken" zei hij ook.
© Benoit Doppagne (Belga)

Via maakjemondmasker.be kan je een patroon downloaden om een veilig mondmasker te maken, mét of zonder naaimachine. In dat laatste geval moet je handmatig naaien. Dat patroon werd nu al 1,8 miljoen keer gedownload, ook door bezoekers uit het buitenland.

Viroloog Marc Van Ranst licht in 'De Ochtend' toe dat het materiaal voor zelgemaakte mondmaskers nog niet zo gek veel uitmaakt. Het mag katoen of linnen zijn, zegt hij. "Denk bijvoorbeeld aan keukenhanddoeken, dat materiaal is daar perfect geschikt voor.  "Het moet wasbaar zijn op een hoge temperatuur (30 minuten op 60 graden OF kort koken OF op de hoogste stand met strijkijzer overgaan) en het moet een beetje aangenaam aanvoelen (aan het gezicht)", zegt hij.

Het dragen is niet zo leuk, mensen onderschatten dat. Het jeukt, zet het masker op als het écht nodig is." Niet als je thuis bent of als je op straat wandelt waar er weinig volk is. "Maar als je de situatie zelf niet in de hand hebt, is een masker een goed idee om te dragen", legt Van Ranst uit. Hij denkt daarbij aan openbaar vervoer en drukke winkels of winkelstraten.

De linten of touwtjes van het masker moeten - net als het masker - kunnen gewassen en aangespannen worden. "Er moet in de touwtjes een knoopje kunnen gelegd worden", aldus Van Ranst.

"Als je het partoon via maakjemondmasker.be gemaakt hebt, hebben de kapjes twee lagen en kan er een filter tussengeschoven worden. Is een filter heel erg nodig? Nee, maar het maakt een masker beter." Zelfs een koffiefilter als filter gebruiken, kan. "Dat zorgt voor wat extra bescherming."

Welk model?

En wat met de modellen? "Ikzelf vind de modellen met de plooitjes wat handiger, omdat je die wat makkelijker kan aanpassen aan de vorm van het gezicht" zegt Van Ranst.

Een sjaal kan ook, zoals Sophie Wilmès zei, maar dan wel eentje die goed geweven is, benadrukt Van Ranst. "Een wollen sjaal met losgeweven wol gaat minder geschikt zijn. Maar een bandana die dichtgeweven is, dat kan ook". 

Van Ranst maakt zich overigens geen zorgen over de kwaliteit van de zelfgemaakte maskers die iedereen zal dragen.  "Een masker draag je om anderen te beschermen. De grote druppels die je uithoest worden perfect opgevangen in zo'n mondmasker."

Beluister het gesprek met Marc Van Ranst in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet