Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Bij Debecker

“Apart slapen kan zelfs een middel zijn om de relatie te verbeteren. Het verhoogt je libido”

do 28 feb. - 0:43

Vorige week naar 'Nieuwe Feiten' geluisterd? Relatiebemiddelaar Rika Ponnet vertelde daar dat ze niet echt een voorstander is van 'apart slapen'. Toch heeft het ook enkele voordelen, zo vertelt slaapexpert Johan Verbraecken 'Bij Debecker'.
"Je moet doen wat het beste bij je past, en waar je je goed bij voelt"

“Het is totaal geen probleem als apart slapen af en toe gebeurt. Maar het bed is tegelijkertijd ook een rustige haven in onze relatie. Op alle andere plaatsen zijn er vandaag altijd afleidingen en is er vaak verbinding met anderen, dankzij de sociale media" zo vertelde Rika Ponnet vorige week in 'Nieuwe Feiten'.  "Het bed is een plek waar je helemaal alleen bent met zijn tweeën, en waar je meer doet dan alleen maar slapen. Als het donker is en je ligt naast elkaar komen er bijzondere gesprekken tot stand: dingen die op andere momenten moeilijk gezegd of gedeeld kunnen worden.”

Een boost voor je seksleven

Dat het een taboe-onderwerp is, werd meteen duidelijk na de vele reacties op de Radio1-Facebookpagina. 'Bij Debecker' ging er dieper op in met slaapexpert Johan Verbraecken (Slaapcentrum UZA).  Of hij het af zou raden? "Je hebt mensen die hypersensitief zijn, en die bij het minste geluid wakker worden. Op die manier is het heel moeilijk om met iemand samen te slapen. Het minste geluid is dan storend" reageert hij.

Vaak zit er in zulke gevallen niks anders op dan apart te slapen. Al moet je dat natuurlijk goed met elkaar afstemmen. En dat kan zeker werken, zegt Verbraecken: "Mensen hoeven niet per se samen te slapen. Apart slapen kan zelfs een middel zijn om de relatie te verbeteren, omdat het je libido verhoogt. Als je dan toch bij elkaar bent, zijn de verlangens des te groter." 

Hij ziet het dus anders dan Rika Ponnet. "Je moet doen wat het beste bij je past, en waar je je goed bij voelt", zegt hij.

Doorprik de mythe

Toch is apart slapen nog steeds een taboe, stelt ook Verbraecken vast.  "Het behoort tot de slaapkamergeheimen, het is een dankbaar onderwerp om over te roddelen." Maar nood breekt wet: "Als de ene partner ervoor zorgt dat de andere partner zo slecht slaapt dat hij/zij overdag niet meer kan functioneren, dan heb je geen keuze. Dan moet je apart slapen.” 

"Als je geen energie hebt, is dat bovendien niet goed voor je relatie" besluit hij.

Beluister de integrale discussie over 'apart slapen':

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet