Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

Aron Berger bergt zijn politieke ambities nog niet op, maar "met CD&V heeft dat geen zin meer"

do 19 apr. - 10:20

Aron Berger, de orthodoxe jood die uiteindelijk toch niet op de CD&V-lijst in Antwerpen zal steun, bergt zijn politieke ambities nog niet op. "Ik heb altijd al politieke ambities gehad", zegt hij in 'De Ochtend'. Toch verwacht hij niet dat hij voor de komende gemeenteraadsverkiezingen nog op een lijst zal zijn.
Aron Berger bergt zijn politieke ambities nog niet op

Aron Berger stond de voorbije dagen in het oog van de storm. Hij zou als eerste chassidische jood een plaats krijgen op de CD&V-lijst in Antwerpen. Meteen ontstond er echter veel commotie over zijn conservatieve religieuze standpunt en en over uitspraken uit het verleden. Tijdens een persconferentie, die een chaotische aanloop had, werd gisteren dan uiteindelijk aangekondigd dat hij toch niet op de lijst zou staan.

"Mijn ambitie was altijd dat wij zouden geïntegreerd worden, overal in Vlaanderen en in België"

"Het is heel spijtig dat het zo afgelopen is", reageert Berger in "De Ochtend". "Mijn ambitie was altijd dat wij zouden geïntegreerd worden, overal in Vlaanderen en in België. Ik ijver daar al sinds 1998 voor. Ten eerste word ik beschouwd als een ultra-chassidische man, alsof ik een extremist ben. Ik ben een gewone chassidische man, heel sociaal. Ik wil dat alle joden zich zoveel mogelijk goed integreren en dat is spijtig helaas niet goed afgelopen

Op de vraag of hij zich in de steek gelaten voelt door CD&V, antwoordt Berger diplomatisch. "In de steek gelaten is een moeilijk woord. Wat kon hij (Kris Peeters, nvdr) anders doen? We zaten allebei in de problemen. Ik met mijn geloof en hij had ook geen andere keuze. Ik ben in de dode hoek terechtgekomen. Ik weet niet hoe het bij de partij ligt. Waarschijnlijk moeten er duidelijkere afspraken gemaakt worden binnen de partij."

"Eerste chassidische man in 500 jaar die durfde buiten te gaan"

De commotie rond Berger kwam er onder meer doordat hij volgens de regels van zijn geloof geen hand wilde geven aan vrouwen. Kris Peeters had laten verstaan dat Berger dat -als hij op de lijst zou staan- wel degelijk zou moeten doen. "De keuzes die ze me hadden gegeven, komen niet overeen met wie ik vertegenwoordig."

Berger benadrukt dat hij in Antwerpen wel heel veel steun voelt.  "Ik krijg heel veel steun omdat ik het gedurfd heb. Eerste  chassidische man in 500 jaar die durfde buiten te gaan en durfde te laten zien dat wij hier zijn en willen samenleven. Ik krijg heel veel steun, niet alleen van joodse gemeenschap, maar ook van Vlamingen en van mensen van andere godsdiensten."

Politieke ambitie blijft

Berger wil zijn politieke ambities nog niet opbergen. "Met CD&V heeft dat geen zin meer. Ik denk dat het voor deze verkiezingen voor mij alvast niet zal lukken om nog ergens binnen te geraken. Ik heb altijd al politieke ambities gehad. Ik denk dat Bart De Wever gisteren grotendeels gelijk had en dat hij hiermee wel een beetje gewonnen heeft.  "Wij hebben goede vrienden bij de N-VA met joodse gemeenschap, maar ook vrienden in alle partijen. Mensen zijn mensen. Zolang we kunnen overeenkomen, is er voor ons geen probleem."

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet