Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Nieuwe Feiten

Beenwippen zit in de genen

ma 23 okt. - 11:19

Niks zo vervelend zijn als je buurman die met zijn been zit te wippen tijdens een concert. Als je een beetje pech hebt, schudt je stoel immers de hele tijd mee. Is het dan zo moeilijk om stil te zitten? Kennelijk wel, want het wippen van de benen zit in de genen.
"Stress is een belangrijke risicofactor voor rusteloze benen"

Mieren

Uit onderzoek blijkt dat zo’n 10 procent van de volwassenen last heeft van het Restless Legs-syndroom. “Dit is een onweerstaanbare drang om de onderste ledematen te bewegen” zegt Johan Verbraecken van het slaapcentrum van de Universiteit Antwerpen in Nieuwe Feiten.  Mensen met rusteloze benen hebben immers het gevoel dat er mieren over hun voeten lopen. Dat gevoel overheerst vooral tijdens de avonduren, en net voor het slapengaan. “Maar als je toegeeft aan die bewegingsdrang gaat het gevoel over.”

Mensen die beenwippen kunnen dus blijkbaar niet anders. “Ze moeten die benen bewegen” zegt Verbraecken “en in sommige gevallen komt dat door een genetische aanleg."  Vroeger waren er 6 genen geassocieerd met restless legs, ondertussen zijn het er al 13 meer. Met deze wetenschap in gedachten, kan men betere behandelingen voorstellen. Want het kan erg storend en sociaal onwenselijk zijn als je niet meer rustig kan blijven zitten.

Koffie

Zijn mensen met rusteloze benen niet gewoon een beetje nerveus? “Dat klopt”, bevestigt Verbraeken. “Stress is de eerste factor die moet worden aangepakt."

Stress is een belangrijke risicofactor voor rusteloze benen. Maar ook andere factoren zoals koffiegebruik, ijzertekort en vitaminetekort zorgen ervoor dat het makkelijker kan optreden.

Aanpassen van je levensstijl is dus noodzakelijk als je genoeg hebt van dat beenwippen. En laat ook je ijzergehalte in je bloed eens nakijken: “IJzer is nodig voor de werking van een bepaald enzym in de hersenen dat zorgt voor de aanmaak van dopamine. Die stof hebben we nodig voor de geleiding van de prikkels van de hersenen naar de spieren toe. Als daar iets mee misgaat, ontstaan rusteloze benen” besluit Verbraecken.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet