Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

“Broers en zussen zouden het recht moeten hebben om samen op te groeien”

wo 3 mrt. - 6:35

Wanneer partners uit elkaar gaan, groeien de kinderen door omstandigheden soms niet samen op. Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens pleit voor een wet die bepaalt dat broers en zussen het recht hebben om samen te kunnen opgroeien, of toch minstens contact te kunnen hebben.
© Annie Spratt (Unsplash)

In een advies van 2019 werd gevraagd naar een algemeen artikel in het burgerlijk wetboek dat stelt dat kinderen het recht moeten hebben om samen op te groeien of minstens recht op contact. “Broers en zussen zouden dat recht moeten hebbben” vertelt Caroline Vrijens in ‘De Wereld Vandaag’.

Of dit thema besproken moet worden, is wel duidelijk. Zeker in het belang van de kinderen. “Wij krijgen geregeld klachten hierover, en vinden dat echt wel een probleem.” Vrijens legt uit dat broers en zussen de kans moeten krijgen om hun band verder uit te bouwen. En dat kan niet gebeuren als kinderen apart oproeien.

Mensen zijn zich meestal bewust van dit belang, maar het wordt vaak onderschat. Te vaak. “Als het zo belangrijk is, moet je in de jeugdhulpverlening de zaken op die manier organiseren, dat ze echt samen kunnen opgroeien” vertelt Vrijens. En dat is nu vaak niet het geval.

Momenteel is deze situatie wettelijk nog niet geregeld. Volgens Vrijens moeten er zeker stappen worden gezet om verbetering te zien.

Het wetsvoorstel zou een mooi principe zijn.

Volgens Vrijens zou het goed zijn als de maatschappij dit recht zou aanvaarden. Het wetsvoorstel ligt dan ook op tafel. Voor haar is dit een belangrijke eerste stap. “Het wetsvoorstel zou een mooi principe zijn.”
Ook bij kinderen die geplaatst moeten worden door een moeilijke thuissituatie, pleit Vrijens voor het recht om samen op te groeien, of minstens recht op contact. Of dat dit vandaag al gebeurt, bestaan twijfels over. Dit door een tekort aan cijfermateriaal.

Beluister het gesprek met Caroline Vrijens in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet