Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De wereld van Sofie

Michèle Cuvelier: “Een gelukkige scheiding kan het naar mijn gevoel nooit zijn”

wo 24 feb. - 9:39

Michèle Cuvelier (Studio Brussel) was zeven jaar toen haar ouders besloten een punt te zetten achter hun relatie. Ze herinnert het zich als een breuk zonder veel geroep of geruzie. En hoewel haar ouders waarschijnlijk op de best mogelijke manier uit elkaar gingen, gelooft ze niet dat er zoiets als een ‘gelukkige scheiding’ bestaat.
Michèle Cuvelier

Ik herinner mij nog goed, ik was zeven  en het was het jaar 2000.  FC De Kampioenen werd opgezet, de keukendeur ging dicht en er werd gediscussieerd. Niet veel later vertelde mama dat ze uit elkaar gingen.

Studio Brussel-presentatrice Michèle Cuvelier vertelt in ‘De Wereld Van Sofie’ over de grote impact die de beslissing van haar ouders op haar  had: “Ik had meteen door dat dit iets heel erg en ingrijpend was maar tegelijkertijd was het nog zo abstract en onduidelijk.”

Pijnlijke spreekbeurt

In het kleine dorp waar Cuvelier vandaan komt, was de scheiding toen nog een uitzondering. De dag nadien moest ze vooraan in de klas uit te leggen wat er exact gebeurd was. “Ik denk dat dat met de beste bedoelingen van de juf was, maar ik vond dat heel erg. Ik stond daar vooraan en begon te huilen, huilen huilen. Je bent een spreekbeurt over je eigen leed aan het geven die je eigenlijk niet wilt geven.”

Ouders die scheiden, dat is hoe dan ook ergens een soort van afwijzing, vertelt Cuvelier. “Het klinkt cliché wanneer mensen vertellen over een scheiding en dat de kinderen zich afvragen of het hun schuld is. Ik dacht dat ik die vraag niet had gesteld als kind, maar blijkbaar wel.”

Toen ze een pak jonger was, voelde ze zich afgewezen. Maar vandaag, als volwassene, begrijpt ze de keuze van haar ouders maar al te goed en is ze zelfs blij dat ze die keuze hebben gemaakt. “Maar als kind neem je dat persoonlijk.”

Fluwelen scheiding

Als kind voel je sowieso die impact, zegt Cuvelier: “In mijn geval was het nog niet eens een vechtscheiding, dus ik heb eigenlijk nog heel veel chance gehad. Ik heb ze zelfs amper zien ruzie maken. Het was bijna een fluwelen scheiding. Maar een gelukkige scheiding kan het naar mijn gevoel nooit zijn.”

"Je bent altijd de bezoeker bij één van je ouders"

Michèle Cuvelier heeft een zus, een halfbroer en een halfzus. “Ik merk dat mijn halfbroer en halfzus lichtvoetiger in het leven staan dan mijn zus en ik. Dat heeft allicht te maken met het feit dat hun mama en papa een evidentie zijn.” “Ik had bijvoorbeeld het gevoel dat ik mij moest bewijzen om hun liefde te verdienen. Je bent altijd de bezoeker bij één van je ouders,” vertelt Cuvelier.

Disney-concept

De scheiding van haar ouders veroorzaakte bij haar een “akelige nuchterheid over liefde”. Vanaf haar zeven jaar vermeldde Cuvelier bij alles dat ze later ging scheiden. Het was een soort clausule die ze bij elke relatie incalculeerde. Wanneer een relatie eindigde, had ze dat al mooi voorspeld en werkte het als een soort beschermingsmechanisme. “Enerzijds is die nuchterheid handig, denk ik, omdat je minder risico hebt op teleurstelling. Anderzijds is het een teleurstellend feit dat je die nuchterheid aan de dag hebt gelegd sinds je kind was.”

Ware liefde blijft voor Michèle Cuvelier een ‘Disney-concept’ en ze vindt het heel erg lastig om erover te praten in het echte leven. Tóch is ze romantischer dan ze zelf dacht: “Wat er gebeurd is, heeft geen impact op mijn toekomstvisie en op het clichématig ideaalbeeld van huisje, tuintje, hondje. Zelfs niet op het cliché van trouwen in een wit kleed.” Ze zou wel willen trouwen, maar wetende dat een scheiding misschien om de hoek loert: “Het wordt een berekende gok. Bij alles is er dat stemmetje dat zegt: 'het is waarschijnlijk niet voor eeuwig, maak u geen illusies'."

Beluister het gesprek met Michèle Cuvelier in 'De Wereld Van Sofie':

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet