Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De wereld van Sofie

De nieuwe vorm van co-ouderschap: Birdnesting

wo 24 feb. - 1:50

Wanneer partners uit elkaar gaan, heeft dit een impact op de kinderen. Zij ervaren vaak de grootste klappen. Sommige ouders kiezen in het belang van de kinderen voor het systeem van 'birdnesting'. De kinderen blijven in het huis wonen en het zijn de gescheiden ouders die om beurt wisselen. Anne Cornut, beter bekend als ‘Mama Van Vijf’ doet dit al 2 jaar.
© Kelli Mcclintock (Unsplash)

Anne Cornut en haar partner gingen een tijdje geleden uit elkaar. Zoals voor velen, was dit ook voor hen geen makkelijke beslissing. De moeilijke boodschap brengen aan je kinderen, is niet evident. “Dat was de zwaarste avond van mijn leven” vertelt Anne. En daar sta je dan, en moet je erdoor heen. Volgens hen was ‘birdnesting’ een goede oplossing om de impact op de kinderen te minimaliseren. “Voor dat we het aan de kinderen zeiden, wisten we heel goed hoe dat het praktisch in zijn werk ging gaan."

Wij hadden wel het idee, de kinderen staan op de eerste plaats. En dat is nog altijd zo.

Het idee van birdnesting klinkt voor veel mensen zeer apart. Maar Anne en haar ex-partner doen dit al 2 jaar. “Zij blijven hier, en wij zijn op bezoek” legt Anne uit. Wie of wat dan prioritair is, was voor het koppel meteen duidelijk. “Wij hadden wel het idee, de kinderen staan op de eerste plaats. En dat is nog altijd zo.”

Voor veel mensen klinkt dit idee een beetje bizar. Anne kreeg dan ook veel reacties op deze beslissing. De situatie voelt dan ook niet altijd even perfect, maar oké is goed genoeg voor Anne. “Op een paar kleine frustraties na, lukt het vrij goed, maar vanzelfsprekend is het niet.”

Mama Van Vijf

Op Instagram is Anne beter bekend onder de naam ‘Mama Van Vijf’. Als influencer toont ze een groot deel van haar leven. Ze geeft dan ook een eerlijke inkijk in het leven nu met de kinderen. “Ik ga daar wel eerlijk over communiceren” legt ze uit. De ene moment is Anne mama en de andere moment beschrijft ze zichzelf als een vrije vogel. “Ik heb echt wel een beetje twee levens.”

(lees verder onder de Instagram-foto)

Anne en haar ex-partner zijn nu 2 jaar gebruikers van birdnesting. Toch is dit systeem van ouderschap nog niet zo bekend in de maatschappij merkt Anne. “Je ziet dat veel mensen niet weten dat dit een piste is waar je voor kunt kiezen."

Beluister het gesprek Anne Cornut in ‘De Wereld Van Sofie’ via Radio 1 Select

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet