Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

De hippe ‘omaschoenen’ van Máxima: “We moeten af van de gedachte dat het op een bepaalde manier moet”

di 1 jun. - 1:53

Koningin Máxima ging dit weekend wandelen en droeg toen schoenen die ondertussen zijn uitgegroeid tot een staatszaak in Nederlandse kranten. Veerle Windels, freelance modejournalist bij De Standaard legt uit wat er nu precies mee aan de hand is.
© Pesce Huang (Unsplash)

Hoe zien die schoenen er precies uit? “Het zijn zwarte schoenen met een dikke doorlopende zool die makkelijk zijn om op te wandelen. We noemen dat in het jargon ‘moccasins’. Ze hebben geen veters en een hoge wreef”, aldus Veerle Windels. “Niet meteen lenteschoenen of ‘vrouwelijk’, maar wel comfortabel en modieus wat mij betreft.”

(Klik op de tweet om de afbeelding groter te maken)

(Lees verder onder de tweet)

Hip of omaschoenen?

Over dat modieuze aspect is in Nederland nu een beetje discussie. Volgens velen zijn het ‘omaschoenen’. “Vandaag de dag worden dat soort dingen wel weer gedragen hoor. Er is natuurlijk niet zoiets als één stijl en één smaak, je mag gelukkig heel veel stijlen door elkaar graag zien en dragen."

Je zou deze schoenen ook in een defilé van Marni of Sofie D’Hoore kunnen vinden.

"We komen op een moment in de tijd waar mensen dragen waar ze zin in hebben. Ik heb ze ook even moeten googelen, maar je zou deze schoenen ook in een defilé van Marni of Sofie D’Hoore kunnen vinden, zelfs in sandaal- of laarsvorm.”

"Onzinnige reactie van Nederlandse kranten"

“Ze zijn natuurlijk niet wat we meestal als ‘vrouwelijk en sexy’ beschouwen, maar wat zou er gebeurd zijn als ze was aan wandelen op hoge Versace-sandalen? Zou er dan niet de commentaar zijn gekomen dat die niet echt voor het moment geschikt waren? Ik vind het een beetje een onzinnige reactie van veel Nederlandse kranten.”

Als ze was gaan wandelen op Versace-sandalen zou waarschijnlijk de commentaar zijn gekomen dat die niet voor het moment geschikt waren.

“Ik vind dat jammer omdat we de voorbije jaren in een 'normcore'-besef zitten. Dat wil zeggen dat we weer gaan voor ‘normale dingen’. We hebben met z’n allen wel weer zin in iets feestelijkere kledij na dit jaar, maar die ‘normcore’ heeft zich wel geïnstalleerd in onze maatschappij. Dat wil zeggen dat mensen echt aantrekken waar ze op dat moment zin in hebben en kiezen voor gemak. Je kan daar voor of tegen zijn.”

"Sneu dat we zo oordelen over iemand"

Zou Máxima deze schoenen ook op een receptie kunnen dragen? “Wat mij betreft wel, maar dat is dan weer een heel ander zicht. We kennen haar van haar flamboyante kleuren en outfits, ze is Zuid-Amerikaans en dat ga je linken aan een bepaalde vrouwelijke look. Nu ze dit draagt, denken we meteen dat dat niet zou kunnen. Ik vind het sneu dat we zo oordelen over iemand.”

Ze zien er goed gemaakt en chic uit, het is echt niet wat mensen ervan maken.

Hoe duur zijn die schoenen? “Ik heb ze een beetje bekeken, ze zijn goed gemaakt van heel mooi kalfsleder en zien er chic uit, het konden zelfs Prada’s zijn. Ik denk dat je in de boetiek makkelijk 600 à 700 euro betaald voor dat soort schoeisel. Het is echt niet wat mensen ervan maken.”

Aantrekken waar ze zin in heeft

Een koningin die geen hak meer draagt, dat is eigenlijk een heel gedurfd statement van Máxima. “Ja, maar wie weet draagt ze straks wel weer hakken. Dat ze op het ene moment van de dag zin heeft in makkelijk, comfortabel schoeisel waar ze zich echt goed in voelt en dan straks weer de hakken aantrekt, is dat ook niet hoe we allemaal willen leven? Zoiets van: ‘Laat ons toch even met rust, we doen ons ding en ownen het.’ ”

Er is iets voor iedereen en eigenlijk moeten we af van dat conformistische denken dat het op een bepaalde manier moet.

Merkwaardig hoe de mode plots een ogenschijnlijk ‘saaie’ schoen kan omdopen tot een hippe schoen. “Coco Chanel wilde vroeger na haar modeshow niet met journalisten praten over de collectie, omdat ze al bezig was met de volgende in haar hoofd. Zo snel gaat het in de mode en dat maakt het leuk. Er is iets voor iedereen en eigenlijk moeten we af van dat conformistische denken dat het op een bepaalde manier moet. Ik ben ook geen fan van tendensen.”

Zware bottines onder frêle zomerjurkjes

Die ‘omaschoenen’ worden wel door heel wat dure merken gemaakt en aangeboden. “Ja, en dat kan ook wel. Maar nogmaals, het is wat je er zelf van maakt. Als je bedenkt hoe we met z’n allen onder frêle zomerjurkjes zware bottines dragen, dat is toch ook een trend vandaag?”

In het verleden was dat vrouwelijk-mannelijk aspect ook niet zo strikt.

Daar zit de gendervrijheid misschien ook wel voor iets tussen. “Gender freedom en gender fluidity is overal. Ik weet niet of we dit verhaal zo ver moeten duwen, maar in het verleden was dat vrouwelijk-mannelijk aspect ook niet zo strikt. In de jaren 20 had je de garçonnestijl, waarbij vrouwen hun coupe en kledingstijl leek op die van mannen. Je ziet dat nu wel terugkomen door de gender freedom, en gelukkig maar. Als bijkomend voordeel zitten die schoenen comfortabel, heerlijk toch?”

Beluister het gesprek met Veerle Windels in ‘Nieuwe Feiten’ via Radio 1 Select.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet