Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: #weetikveel

#weetikveel

"De mens is het gevaarlijkste wezen op aarde, omdat hij niet alleen zijn instincten volgt, maar ook zijn fantasieën"

di 29 dec. - 12:55

In #weetikveel praat Kobe Ilsen met de bekendste strafpleiter van ons land, meester Jef Vermassen. Het gesprek gaat over seriemoordenaars: wie zijn ze en waarom doen ze wat ze doen?
Jef Vermassen

Seriemoordenaars zijn vaak psychopaten die nood hebben aan een hobby, of zo lijkt het toch. "Psychopaten vervelen zich snel en dat is een aspect dat vaak meespeelt als ze aan het moorden gaan", aldus Jef Vermassen.

Motieven

Maar verveling is niet het enige dat iemand tot een seriemoordenaar maakt. 'Vaak en vooral speelt macht ook mee, nog meer dan seks zelfs", zegt Vermassen. "Seriemoordenaars genieten van van de machteloosheid van hun slachtoffer. Ze willen een kick en doden geeft een kick. Ze willen genieten van het zien sterven van hun slachtoffer. Sadisme komt daar dan ook heel vaak bij kijken", zegt de strafpleiter. 

Seriemoordenaars genieten vaan van de machteloosheid van hun slachtoffer. Ze willen een kick en doden geeft een kick

Elke moordenaar heeft ook een motief, al is het ene motief krankzinniger dan het ander. Zo vertelt Vermassen het verhaal van een mama die met een kindje op haar arm aan de bushalte stond te wachten. Het kindje wordt door een psychopaat vermoord en als motief voor zijn daad, zegt de dader "dat hij iets wou doen aan de overbevolking".

Vooral mannelijk en blank

Opvallend is dat slechts 1 op de 10 moordenaars van het vrouwelijk geslacht zijn. "Vrouwen zijn minder fysiek agressief", zegt meester Vermassen daarover. "Als vrouwen moorden, dan doen ze het minder brutaal. Meestal gebruiken ze daarvoor gif."

Als vrouwen moorden, dan doen ze het minder brutaal

Nog een opvallende en moeilijker te verklaren vaststelling is dat vooral blanken in de categorie van seriemoordenaar vallen. "Het is moeilijk te zeggen, maar het zou met mentaliteit kunnen te maken hebben, misschien zelfs met een superieuriteitsgevoel", drukt Vermassen voorzichtig uit. Seriemoordenaars bevinden zich vaak in de midden- of lagere klasse, maar dat komt vooral omdat er daar meer mensen in te vinden zijn dan in de hogere klasse. 

Hoewel veel seriemoordenaars vaak heel gewone mensen lijken, moeten we ons niet meteen zorgen maken, want volgens de strafpleiter worden de meeste seriemoordenaars gevat. En dat is niet in het minst aan 'profiling' te danken, waarbij ordediensten een profiel opstellen waarbij speurders in een bepaalde richting op zoek kunnen gaan naar de dader. Al kan een oplettende burger ook voor een doorbraak zorgen.

Mens vs dier

Volgens Jef Vermassen is de mens het gevaarlijkste wezen op aarde. "De mens volgt niet alleen zijn instincten zoals een dier, maar heeft ook fantasieën. Seriemoordenaars hebben allemaal een periode waarin ze in hun geest eerst alles gaan fantaseren en repeteren, vooraleer ze  aan het moorden gaan", vertelt Vermassen.

Seriemoordenaars hebben allemaal een periode waarin ze in hun geest eerst alles gaan fantaseren en repeteren, vooraleer ze  aan het moorden gaan

"Een mens kan zo afwijkend zijn omwille van de fantasie die hem leidt en dat kan hem op perverse ideeën brengen", besluit de strafpleiter.

 

Beluister hier de volledige uitzending:

Leer meer:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet