Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Interne Keuken

De ondergang nadert!

za 24 nov. - 5:46

Een slordige honderd jaar geleden verschenen een paar succesvolle boeken van auteurs die het einde van de Europese cultuur aankondigden. De catastrofe kondigt zich aan, voorspelden ze, de apocalyps is nakende. Bereid u voor op de eindtijd!
Berichten uit het feniksnest

André Klukhuhn heeft die ondergangsdenkers van honderd jaar geleden herlezen: Oswald Spengler, José Ortega y Gasset, Sinclair Lewis en ook Adolf Hitler. Dat is lectuur waarvan een mens niet vrolijk wordt. Maar het leek filosoof Klukhuhn een nuttige tijdsbesteding. Want er zijn paralellen te trekken tussen de tijdsgeest van toen en van vandaag.

Ook vandaag hoor je onheilstijdingen. We stevenen op een klimaatramp af. Dat zal de vluchtelingenstroom nog doen toenemen. Daardoor kraken en kreunen de fundamenten waarop Europa is gebouwd. De democratie vindt geen antwoorden op die problemen. De liberale waarden hebben afgedaan.

En o ja, er zijn ook nog bacteriën die met antibiotica niet meer te bestrijden zijn en er is dat schimmige monster genaamd Big Data dat het overneemt van onze vrije wil... 

Kunnen we iets leren uit De ondergang van het avondland van Spengler? Of uit De opstand der horden van Ortega y Gasset, It can't happen here van Lewis of Mein kampf, die bestseller van Hitler? Herhaalt de geschiedenis zich? Nee, dat niet. Maar ze rijmt wel.

André Klukhuhn zit morgen aan de Interne Keukentafel.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet