Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De podcasttips van Friedl' Lesage

do 27 mei - 8:00

Friedl’ Lesage is naast presentatrice van het programma ‘Touché’ ook een echte podcastluisteraar. “Alle reismomenten gaan voor mij automatisch samen met het beluisteren van een podcast”, zegt ze. Maar wat zijn Friedl’ haar ultieme podcasttips?
© Radio 1

De Podcast Top 3 van Friedl'

1. Where should we begin? - Esther Perel 

Enkele jaren geleden, in 2017, was Esther Perel te gast in Touché. Als ik een gast ontvang, probeer ik daarover zoveel mogelijk te bekijken, te beluisteren en te lezen. Tijdens mijn voorbereiding ontdekte ik dat zij podcasts maakt over relatieproblemen en dat ze daarin echte cases gebruikt. Als een soort introductie kan je één of twee podcasts gratis beluisteren maar toen, vier of vijf jaar geleden, waren podcasts nog niet zo populair en zeker niet over zo een thema. Ik vond het toen echt heel straf hoe zij op een zeer wetenschappelijke manier haar gasten in de podcast aan het woord liet en daarna een soort analyse gaf.

Voor koppels met relatieproblemen is het moeilijk om een stap te zetten naar een therapeut of om daarover te praten met andere mensen. Een geniaal idee is het dus om een podcast aan te bieden op een totaal andere manier dan hoe therapeuten normaal gezien te werk gaan.

Dit is een van mijn tips omdat er nu nog mensen zijn die oude uitzendingen van Touché beluisteren en nu pas ontdekken dat de podcast van Esther Perel bestaat. Ik vergeet het soms dat zelfs oude Touchés relevant blijven.

Lees verder onder de foto.

2. De laatste reis van Paul Van Ostaijen - Klara

‘De laatste reis van Paul Van Ostaijen’ is het audioverhaal dat ik laatst heb beluisterd toen ik Koen Broucke ontving in Touché. Hij heeft meegewerkt aan het boek ‘Miavoye’ en aan het bijhorende hoorspel. Het gaat over vier mannen die de laatste reis van Paul Van Ostaijen overdoen naar Miavoye, de plek waar hij in het sanatorium Le Vallon helemaal vereenzaamd en berooid aan tuberculose is overleden. Schrijver Koen Peeters, journalist Pascal Verbeken, schilder Koen Broucke en dichter Peter Holvoet-Hanssen proberen tijdens deze reis te achterhalen hoe het voor Van Ostaijen in die tijd, in 1927, moet geweest zijn. Het stadje Miavoye, een verlaten en desolaat stukje langs de Maas, en het huis waarin Paul Van Ostaijen is overleden ken ik heel goed. Dat maakt het hoorspel erg herkenbaar voor mij. 

Ik houd ook van Koen Peeters als auteur. Hij kan de kleine dingen tot poëzie verheffen. Of het nu gaat om een weg die ze moeten opwandelen of de boom die je kan zien vanuit de kamer van Van Ostaijen. Al die kleine details kan Peeters heel erg goed vertalen. Ik vond het boek al prettig om te lezen en nog prettiger om ernaar te luisteren. De verwondering van deze vier volwassen mannen is zo mooi om te horen en dat samen met passende muziek uit die periode.

Lees verder onder de foto.

3. Het jaar van de kreeft - Het Geluidshuis

Het Geluidshuis is al heel erg lang bezig met hoorspelen en zo hebben zij ook een paar boeken in een hoorspel verwerkt. ‘Het jaar van de kreeft’ van Hugo Claus is daar een van. De eerste keer dat ik het hoorde vond ik dat zo een fantastische manier om een boek om te zetten in iets auditiefs. Ik houd veel meer van deze beleving dan van het voorlezen van een boek. Ik wil Het Geluidshuis vermelden om hen te steunen omdat ze echt steengoed zijn!

Lees verder onder de foto.

Waar en wanneer beluister je graag podcasts?

Ik wandel veel en ook meer dan vroeger. Soms doe ik mijn boodschappen in een winkel die 40 minuten verderop ligt. Ik plan bewust lange wandelingen in zodat ik naar een podcast kan luisteren. Alle reismomenten gaan voor mij automatisch samen met het beluisteren van een podcast. En als de aflevering nog niet voorbij is, blijf ik voor de deur staan of doe ik nog een extra omweg om het uit te luisteren.

Luister ook naar de podcast van Touché:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet