Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

“Dementie stopt nooit. Ook ‘s nachts niet”

zo 6 jan. - 8:43

Televisiemaker Wannes Deleu maakte een documentairereeks over zijn dementerende grootmoeder.
F

“Ik vond het zo moeilijk om met mijn dementerende grootmoeder om te gaan, dat ik minder en minder contact met haar zocht. Vroeger had ik nochtans een sterke band met haar. Ze woonde in bij ons, heeft me deels mee opgevoed. Om die band opnieuw te versterken, ben ik een maand bij haar ingetrokken.” Het resultaat daarvan is te zien in de reeks Voor ik het vergeet, die op zeven januari van start gaat op Eén. 

“Het was niet altijd makkelijk”, vertelt Deleu in De Ochtend. “Als je ingaat tegen de realiteit van mensen met dementie, botst dat. Zo kwam ik iemand tegen op de gang die beweerde dat er iets op de grond lag, terwijl dat echt niet zo was. Ze werd boos omdat ik dat ontkende.”

Je hebt geen gesprek nodig om een goed contact te hebben met dementerende mensen

Deleus grootmoeder is al een jaar of zeven dement. “Ze heeft in die maand nooit geweten wie ik ben. Mijn naam heeft ze nooit gezegd. Maar ook in een lach, of vertrouwen, zit een vorm van besef.”

Deleu heeft “waanzinnig veel bewondering” voor het personeel van het woonzorgcentrum waar zijn grootmoeder verblijft. Hij leerde ook de andere bewoners kennen.

Wat blijft hem bij na het maken van de reeks? “Ook ‘s nachts stopt dementie niet. Ik had er een kamer, en ik kon horen hoe de woorden en de wartaal ook ‘s nachts blijven komen. Maar er waren ook positieve zaken: je hebt geen gesprek nodig om een goed contact te hebben met dementerende mensen.”

Koor

Lukte het Deleu om de band met zijn grootmoeder te herstellen? “Ja, maar niet op de manier die ik had verwacht. Een goed gesprek zit er gewoon niet meer in. Maar er waren wel mooie momenten waarop we samen dingen deden. Ik zag haar bijvoorbeeld openbloeien toen we naar het koor gingen. En ik blijf haar bezoeken.”

Herbeluister het gesprek in 'De Ochtend'

Lees ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet