Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Afbeelding van het programma: Hautekiet

Hautekiet

“Depressie is een ziekte, geen tendens zoals de hula hoop”

ma 18 sep. - 8:33

“Depressie is een eenzaamheidsziekte” zegt Aron Wade. Hetgeen waar je het meeste nood aan hebt, zijn mensen uit je omgeving. Maar tegelijkertijd kan je geen mensen om je heen verdragen. En zo duw je jezelf in een isolement. Een moedige getuigenis in Hautekiet. Over een ziekte. Niet over een tendens.
“Ik blonk in niets uit, en dat gaf mijn zelfvertrouwen een grote knak”

Monster

Op 25 september verschijnt het boek “Eerlijk met mezelf”. Hierin vertelt acteur Aron Wade, samen met Ria Maes, het verhaal van zijn depressie uit 2014.  De aanzet van die depressie begon eigenlijk al op jonge leeftijd, toen Aron een friteuse over zich heen kreeg. Daardoor raakte hij zwaar verbrand over zijn hele lichaam. Hij moest toen ook enkele transplantaties ondergaan, en in zijn herinnering  konden zijn ouders die een drukke job hadden er niet altijd bij zijn. “Toen ik wakker werd na de operatie, was ik alleen”.  Als jongen van 7 kon hij dat totaal niet plaatsen.

Daarnaast verafschuwde Wade zijn lichaam ook. “De eerste keer dat men het verband kwam verwijderen, gruwelde ik van mijn eigen lichaam”.  Vriendjes noemden hem “een monster”, en dan liep hij door de operaties ook nog eens leerachterstand op. “Terwijl de andere kinderen konden gaan spelen, moest ik bijles volgen” zegt hij.

Ik blonk in niets uit, en dat gaf mijn zelfvertrouwen een grote knak.

Dat Aron Wade comedy heeft gespeeld, bleek ook in zijn nadeel. “Mensen hadden een perceptie van mij als clown, als vrolijke frans. Het was moeilijk voor hen om te aanvaarden dat er ook een duistere kant aan mij is” zegt hij. “Het is een extra zware last als je constant moet verantwoorden wie je bent”.

Stigma doorbreken

Toch is het boek zeker geen verwijt of natrappen aan zijn ouders of vrienden. Kinderen zijn nu eenmaal hard bijvoorbeeld. “Ik wil dit verhaal vertellen om het stigma te doorbreken” zegt Wade. Hij wil mensen laten voelen dat ze niet alleen staan, en iets in beweging zetten. Want er is nog altijd veel onbegrip en onduidelijkheid over het begrip “depressie”.  Een gebroken been: dat zie je. Maar in iemands hoofd kijken? Dat kunnen we niet.

Ik denk dat het soms makkelijker is om een been te verliezen, of om te zeggen: ik heb kanker.

Lang dacht Wade ook dat zijn depressie een weeffout in zijn karakter was. Totdat zijn therapeute hem erop wees dat het een ziekte is.  Het is niet omdat je er veel over hoort, dat het een tendens is, zoals bijvoorbeeld de hula hoop.  Bovendien: met een ziekte kan je aan de slag, je kan ervan genezen. Gelukkig maar.

"Eerlijk met mezelf" van Aron Wade en Ria Maes is uitgegeven bij Houtekiet

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet