Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Touché - De Grote Levensvragen

Edel Maex: "De geluksindustrie maakt mensen ongelukkig"

do 28 sep. - 0:45

Van welke grote levensvragen ligt de Vlaming wakker? Dat kom je allemaal te weten dankzij Radio 1. Psychiater en mindfulnesstrainer Edel Maex buigt zich voor ons over de geluksindustrie. Die maakt mensen eenzaam en ongelukkig. Zijn column:
Edel Maex

Mensen verlangen naar geluk. Het zou een tautologie kunnen zijn. Wat is geluk anders dan datgene wat we verlangen?

Maar de hype rond geluk suggereert iets anders. Geluk is dat extra dat we nodig hebben om ons leven zinvol te maken. En ja, we kunnen het. Geluk is maakbaar.

Als psychiater zie ik dagelijks mensen die ongelukkig zijn. Het leven brengt ons niet altijd wat we gehoopt hadden. Soms gaat het goed, soms loopt het helemaal fout.

De illusie van maakbaarheid van geluk maakt dat mensen komen met een gevoel van: "Er is iets mis met mij, want het lukt mij niet om gelukkig te zijn". Al die recepten uit de geluksindustrie blijken niet te werken. Het maakt mensen eenzaam. Wie durft er nog zeggen dat hij niet gelukkig is? Je bent meteen een loser.

De geluksindustrie maakt mensen ongelukkig. En bovendien is het de enige industrie die een product kan verkopen wat het niet kan leveren, en daarbij de klant het gevoel geven dat het zijn schuld is.

Misschien is er nog een andere visie op geluk mogelijk. Geluk als het vermogen om blij te zijn met de blije dingen en verdrietig met de verdrietige dingen. En misschien is het nog mooier als we die momenten, blije en verdrietige, kunnen delen.

Touché verandert 5 zondagen lang in "De Grote Levensvragen". Samen met specialisten in hun vakgebied zoekt Friedl' Lesage antwoorden op de levensvragen die de Vlamingen het meeste bezighouden. Op zondag 1 oktober geven Edel Maex, Kirsten Catthoor en Lieven Annemans antwoorden op de levensvragen rond gezondheid en geluk. (Meer info)

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet