Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Bij Debecker

"Een tuin met alleen maar gras is zoals een woestijn"

do 21 mrt. - 11:24

De lente is in het land, dus iedereen gaat al gauw naar het tuincentrum om bloemen en planten te halen voor de tuin. "Maar vergeet ook niet om eens naar de planten in de berm te kijken, want ook die zijn interessant", roept Jan Vanoppen op.
"Een tuin met enkel gras is zoals een woestijn"

Jan Vanoppen is directeur van vzw Velt, een vereniging die zich inzet voor al wie milieuvriendelijk aan de slag wil in de tuin of keuken. Velt organiseert lessen over het thema, geeft kooksessies en organiseert ook geleide wandelingen. "We zien inderdaad dat planten tegenwoordig weer enorm hip zijn", zegt Vanoppen. Vrouwentongen, de pannenkoekenplant, ... veel huizen en appartementen worden ermee opgefleurd, "maar vergeet zeker ook niet te kijken naar de berm langs de kant van de weg".

"Veel mensen denken dat ze hun tuin moeten 'inrichten', maar een proper gemaaid grastuintje, dat is voor mij net zoals een woestijn: veel te eenzijdig! Ik wil dan ook pleiten voor tuinen met gras, struiken én bomen, want dat zorgt voor veel meer biodiversiteit en is ook beter voor het klimaat", vult Vanoppen aan. "Plant misschien ook wat kruiden, je kinderen kunnen die dan ook leren kennen en dat is altijd plezant", raadt Jan Vanoppen nog aan.

Katrien Boon is zelf een grote liefhebber van de natuur. Ze maakte recent een Instagram-account aan (@hetboske) waar ze foto's post van een stukje natuur naast een Leuves fietspad. "Ik fiets elke dag door dat bosje en probeer nu een jaar lang, dus in alle vier de seizoenen, om foto's te maken en te zien wat er daar gebeurt", legt ze uit. 

Hoewel Katrien geen specialist is, vindt ze het wel enorm leuk om met planten bezig te zijn. "Ik ben lid van een bloemenplukveld en heb een basiskennis wat planten betreft, maar verder dan dat hoeft het niet te gaan voor mij", zegt ze.

 

Een kamerplant kopen is zoals een pull in de winkel kopen. Geef mij maar een madelief die buiten groeit, dat vind ik veel leuker om naar te kijken!

— Katrien Boon

Koken met planten

Voor wie nog een stapje verder wil gaan, zijn er ook workshops 'koken met planten'. Annick Hollebeke is herboriste en geeft bij Velt dergelijke workshops. "We gaan niet koken met zeldzame planten, maar wel met wilde planten die je in je eigen tuin vindt", legt ze uit.

"Brandnetel, zevenblad, look-zonder-look, ... het zijn allemaal planten waar je lekkere dingen mee kunt maken en die allemaal in je tuin kunnen groeien als je niet elke week het gras afmaait!"

Laat het gras maar groeien dus!

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet