Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De bende van Annemie

"Een zwangerschap is risicovol voor een diabetespatiënt"

ma 12 mrt. - 14:33

Celien Deloof, dochter van Margriet Hermans, lijdt al jaren aan diabetes type 1. De ziekte wordt vaak geassocieerd met een ongezonde levensstijl, maar je kan er helaas niet altijd iets aan doen. Celien wil graag dat mensen daar beter over geïnformeerd worden. Zelf weet ze heel goed hoe ze de ziekte onder controle moet houden, maar ze is wel bang voor complicaties wanneer ze ooit zwanger wordt.
Celien Deloof

Diabetes type 2 wordt vaak veroorzaakt door een ongezonde levensstijl, maar er is ook een andere vorm. Celien Deloof lijdt aan type 1, een variant waar je niets aan kan doen. Mensen denken vaak  dat Celien diabetes heeft omdat ze teveel snoept. “Was het maar zo, dan had ik de snoepjes vroeger wel laten staan,” zegt Celien. Natuurlijk snoepte ze wel eens vroeger, zoals elk kind. “Dat zit ingebakken in onze cultuur,” zegt Celien.

Je hebt diabetes niet altijd zelf in de hand. “Soms is het overmacht,” zegt Celien. Daarom is ze ambassadrice van de Diabetes Liga. Ze wil vooral de onwetendheid bij mensen bestrijden en zorgen dat er meer informatie doorstroomt.

Mijn type diabetes is niet geneesbaar.

Sommige mensen geraken van de ziekte af met een pilletje of een gezondere levensstijl, maar dat is helaas niet het geval bij Celien. Ze lijdt aan een type diabetes dat niet geneesbaar is. Bij type 1 maak je zelf geen insuline meer aan, bij type 2 maak je nog insuline aan maar is die niet sterk genoeg. Vandaar dat het niet te genezen is.

De ziekte neemt ook veel tijd in beslag. Je moet je suikerwaarde goed in het oog houden en elk uur meten. Vroeger was dat heel ingewikkeld. “Helemaal in het begin had ik een bakje ter grootte van een toetsenbord,” vertelt Celien. Nu is dat een pak eenvoudiger. Celien gebruikt een systeem dat je op je arm plaatst en constant je suiker meet. Je kan je waarde op elk moment van de dag aflezen en moet maar één keer om de 14 dagen een naald in je arm steken.

Celien kan dan zelf ingrijpen wanneer de waarde te hoog of te laag is. Één keer hebben ze de ambulance moeten bellen omdat ze het bewustzijn had verloren, maar meestal voelt ze goed aan wanneer er iets mis is.

Wanneer Celien haar suiker laag staat, begint ze raar te doen. “Het lijkt alsof ik dronken ben,” zegt ze. Als je dan tegengehouden wordt door de politie, kan dat een verkeerde indruk geven. Soms kan het zelfs gevaarlijk zijn als mensen niet weten wat suikerziekte precies is, en je mensen verkeerde dingen geeft.

Ze gaven me cola met water in plaats van cola light.

Op vakantie in Turkije voelde Celien zich dag in dag uit slecht en ze had geen idee hoe dat kwam. Tot ze zich realiseerde dat de cola light die ze bestelde aan de bar, gewone cola met wat water bleek te zijn. “Heel gevaarlijk voor een diabeet,” zegt Celien.

Zwangerschap

Celien wil ooit graag kindjes, maar is bang voor de zwangerschap. “Je diabetes moet heel goed afgesteld zijn, anders heb je kans op een kindje met onderontwikkelde organen,” zegt Celien. Je hebt ook meer kans op een grote baby, omdat ze de zoetigheid in het lichaam van de moeder proeven. Ze wil alles doen om te vermijden dat er risico’s zijn voor haar kindje.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet