Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

De Ochtend

Erika Vlieghe blikt vooruit op de volgende Veiligheidsraad: "Je kan niet alles tegelijkertijd openzetten"

di 18 aug. - 9:53

Donderdag vindt een nieuwe Nationale Veiligheidsraad plaats. Mogen we dan op iets meer vrijheid rekenen? En blijft de bubbel van 5 behouden? Erika Vlieghe blikt vooruit in 'De Ochtend': “Je kan een taart niet in oneindig veel stukjes verdelen.”
© Eric Lalmand (Belga)

De laatste veiligheidsraad dateert alweer van 27 juli. Toen werden er extra maatregelen aangekondigd omdat het aantal coronabesmettingen toen sterk aan het stijgen was. Maar nationaal dalen de cijfers nu opnieuw lichtjes, en donderdag staat er een nieuwe Veiligheidsraad gepland.

“Ik zou toch waarschuwen om te snel ‘hoera’ te roepen en te denken dat alles in orde is, want dat is absoluut niet het geval” reageert Erika Vlieghe, infectiologe en voorzitter van de GEES, de expertengroep die de regering bijstaat. “Maar als het goed is, mag het ook gezegd worden. Het feit dat er in de regio Antwerpen en in een aantal andere provincies in Vlaanderen een voorzichtige dalende trend is, is zeker bemoedigend, en dat doet denken dat de maatregelen die genomen zijn hun vruchten beginnen af te werpen.” Maar “het is absoluut nog niet gedaan”, voegt ze meteen toe.

Het is absoluut nog niet gedaan.

“Met een aantal krachtige maatregelen – een pakket aan maatregelen - krijg je de cijfers naar beneden” zegt Vlieghe. “Het gaat niet om één ding, maar om en-en-en.” Daarom betreurt ze het dat Brussel zich alleen op die mondmaskers richt. “Ik ga niet beweren dat dat niet goed is, maar in mijn ogen is dat niet genoeg. Je mag niet alleen op een masker rekenen, je moet nog zoveel andere dingen doen. In eerste instantie: een hele goede en diepgaande en blijvende communicatie doen in die 33 talen, of hoeveel het er ook mogen zijn, en gericht op de verschillende getroffen leeftijdsgroepen.”

Mondmaskerplicht in Brussel? In mijn ogen is dat niet genoeg.

"Je kan niet alles tegelijkertijd openzetten"

En wat met de rest van het land? Mogen we donderdag op iets meer vrijheid rekenen? Mag de bubbel van 5 wat uitgebreider, of is dat nog te vroeg? “Je kan niet alles tegelijkertijd openzetten. Been there, done that” reageert Vlieghe, die hiermee naar de situatie in juli verwijst. “Vorige week is er heel duidelijk een keuze gemaakt om prioriteit te geven aan het onderwijs, en het onderwijs zoveel mogelijk open te zetten. Wel, je kan een taart niet in oneindig veel stukjes verdelen. Als je kiest voor 1 belangrijke zaak waar je iets nieuw openzet, moet je dat misschien ook wel balanceren met een aantal andere zaken.”

Zal Vlieghe ook aanwezig zijn op de Veiligheidsraad? Eind juli zei ze alvast van niet. Maar mogelijk komt ze terug op die beslissing, zo lijkt het: “De premier heeft mij bij herhaling gevraagd om er te zijn, dus ik hou het in beraad.”

Beluister het gesprek met Erika Vlieghe in 'De Ochtend':

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet