Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

Hoe zit dat nu met immuniteit na een coronabesmetting? "Studie wijst erop dat je zeer waarschijnlijk beschermd bent"

di 18 aug. - 9:33

Kan je een tweede keer besmet raken met het coronavirus? Of levert een besmetting minstens een tijdlang immuniteit op? Het is een vraag waar al maandenlang over gedebatteerd wordt. Een nieuwe studie wijst erop dat een eerdere coronabesmetting wel degelijk beschermt tegen een nieuwe infectie. Viroloog Johan Neyts is voorzichtig optimistisch. "Dit is vooral belangrijk omdat het aangeeft dat een vaccin allicht zal werken."
© Raul Arboleda (AFP)

Het onderzoek waarvan sprake is een studie van de universiteit van Washington, in de VS, die eerder toevallig tot stand kwam. Ze onderzochten een corona-uitbraak op een visserschip. De 122 bemanningsleden waren voor het uitvaren getest en iedereen testte negatief. Toch moest het schip, dat in mei was vertrokken, al na 18 dagen terugkeren omdat er COVID-19 was uitgebroken. Maar liefst 103 bemanningsleden (86 procent) bleken besmet.

Er was dus toch zeker één besmette persoon door de mazen van het net geglipt, met grote gevolgen. Maar wat bleek ook? Drie bemanningsleden bij wie op voorhand antistoffen waren waargenomen, testten negatief. Zij hadden dus eerder al een besmetting doorgemaakt en ze waren niet opnieuw besmet geraakt.

Wat betekent dat?

"Het is een  kleine studie, maar het geeft een goede evidentie dat een initiële besmetting beschermt tegen een nieuwe infectie", reageert viroloog Johan Neyts (KU Leuven) in 'De Wereld Vandaag'. "Het wijst erop dat als men al besmet is geweest met coronavirus en men een tijdje later opnieuw in contact komt met het virus, men zeer waarschijnlijk beschermd is tegen de infectie."

Maar er zijn toch al verschillende berichten geweest over mensen die een tweede keer besmet waren geraakt? Dat klopt, maar het gaat tot nog toe over anekdotische verhalen waar mogelijk andere verklaringen voor waren. "Nu en dan is daar inderdaad wat berichtgeving over, maar er zijn geen goeie studies die aantonen dat iemand al twee keer besmet is geweest", aldus Neyts.

Er zijn geen goeie studies die aantonen dat iemand al twee keer besmet is geweest.

Immuniteit na een coronabesmetting werd ook in vraag gesteld omdat uit onderzoek -ook in ons land- is gebleken dat de antistoffen in het bloed snel afnemen. Die antistoffen zijn stoffen die het afweersysteem van ons lichaam aanmaakt om indringers aan te vallen, zoals het coronavirus. Soms blijven ze in het lichaam en maken ze ons immuun. Dat wil zeggen dat we niet meer door dezelfde indringer ziek gemaakt kunnen worden.

Dat ze in dit geval al na enkele maanden lijken te verdwijnen, werd gezien als slecht nieuws voor de immuniteit. Maar ons immuunsysteem zit complex in elkaar en wetenschappers vermoeden dat ook zogenoemde T- en B-geheugencellen een belangrijke rol spelen. Zij zouden snel in actie komen bij een nieuw contact met het virus. Maar hoe dat precies werkt en hoelang de immuniteit duurt, blijven open vragen.

"Wachten op een vaccin"

Als we immuun zijn na een besmetting, dan zouden we in theorie groepsimmuniteit kunnen bereiken. Dat betekent dat een groot deel van de bevolking besmet raakt (wellicht meer dan 60 procent) waardoor de epidemie vanzelf uitdooft. "Maar met groepsimmuniteit op die manier zullen veel mensen ziek worden en sterven", zegt Neyts. "Het is beter om voorzichtig te zijn en te wachten tot er een vaccin is."

"Deze studie is dan ook vooral van belang omdat ze aangeeft dat een vaccin allicht zal werken. Momenteel weten we van kandidaat-vaccins dat die wel antistoffen opwekken, maar we weten niet of ze ook bescherming bieden tegen een infectie. Daarvoor hebben we Fase 3-studies nodig, waarbij het vaccin getest wordt bij een grote groep mensen."

"Deze kleine, toevallige studie bij die vissers wijst erop dat, als je antistoffen of immuniteit hebt, je allicht wel beschermd bent tegen een infectie. Of dat dan komt door een besmetting met het virus of door een vaccin maakt weinig verschil."

Beluister het gesprek met viroloog Johan Neyts in 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet