Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

De Wereld Vandaag

Erika Vlieghe: "Je mag tien mensen zien, maar... doe niet te gek"

wo 3 jun. - 9:04

Vanaf maandag wordt onze "sociale bubbel" van mensen met wie we nauwer contact mogen hebben fors uitgebreid. Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad beslist. Binnen die bubbel hoef je geen fysieke afstand te houden. Maar hoe zit het nu met knuffelen en kussen? Erika Vlieghe, diensthoofd infectieziekten in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, reageert in 'De Wereld Vandaag'.
© James Arthur Gekiere (Belga)

Vanaf maandag zal iedereen individueel elke week met tien personen mogen afspreken. "Het is een individueel recht, uw persoonlijke uitgebreide bubbel", formuleerde premier Sophie Wilmès (MR) het. Elke week mogen dat ook tien andere mensen zijn, wat ons een pak meer vrijheid geeft. "Maar het maximum van tien per week zorgt er wel voor dat sociale contacten nog beperkt blijven waardoor het makkelijker is om na te gaan met wie u in contact bent geweest mocht u besmet zijn geraakt."

Het systeem van de zeer beperkte sociale bubbel had dan ook zijn limieten bereikt. “We wilden nu naar een systeem waarbij we allemaal een beetje relaxter konden omgaan met een beperkt aantal mensen die we konden zien, eventueel van wat dichterbij. Maar we geven tegelijk de boodschap: doe dat niet te vaak, doe niet te gek en doe dat met niet te veel mensen tegelijk", legt Erika Vlieghe uit in 'De Wereld Vandaag'. Zij is de voorzitter van de expertengroep die de overheid adviseert over de versoepeling van de coronamaatregelen.

Een kus of een knuffel?

Wat dan met de "social distancing", het principe van afstand houden tussen de mensen? "Die regel zal niet gelden voor uw uitgebreide sociale bubbel", verklaarde premier Wilmès. "Samen iets gaan eten of mensen thuis uitnodigen... Daar is het heel moeilijk om social distancing te behouden."

"Maar probeer uw vrienden niet te kussen of te groeten van te dichtbij", voegde Wilmès daar aan toe. "Al is er natuurlijk een zone van begrip, want we willen graag meer mensen kunnen zien in meer gezellige omstandigheden." Een "zone van begrip" dus. Hoe moeten we dat begrijpen? "Laat ons zeggen: de mensen die je normaal knuffelt, knuffel die dan gewoon", aldus viroloog Marc Van Ranst.

"Er zal daar geen politieagent naast staan", vult Erika Vlieghe aan. "Maar bepaalde manieren van nauwer contact, zoals slijmvliescontact, zijn risicovoller dan andere. Iedereen heeft natuurlijk een soort lijflijk contact nodig. We gunnen iedereen het recht om dat met een heel beperkte set van mensen te doen. Maar houd het heel beperkt want dat houdt meer risico's in."

We gunnen iedereen het recht om dat met een heel beperkte set van mensen te doen. Maar hou het beperkt, want het houdt meer risico's in.

— Erika Vlieghe

In elk geval rekenen de overheid en de wetenschappers dus op "gezond verstand" bij de mensen om de sociale contacten relatief beperkt te houden. "Je hoeft niet elke week tien andere mensen te zien", klinkt het. Het blijft ook belangrijk om zoveel mogelijk buiten af te spreken, en wanneer dat niet kan de woning goed te ventileren.

Drie soorten contacten

“Eigenlijk zijn er drie soorten contacten die je kan hebben”, vat professor Erika Vlieghe het duidelijk samen.

"Je hebt je gezin met je partner en/of kinderen of je hebt iemand anders met wie je heel close wil zijn. Daar mag je alles mee doen wat in het pre-coronatijdperk kon. Hou die groep zo beperkt mogelijk, want dat is je kernbubbel."

"Dan heb je de groep van 10. Daar mag je af en toe de teugels wat laten vieren, eens mee gaan eten. Probeer zoveel mogelijk afstand te bewaren. Maar dat is natuurlijk niet realistisch als je aan tafel zit en babbelt. Eens een knuffel geven? Ja, maar overdrijf niet. Eens iemand laten logeren kan wel eens, maar voor een sleepover party is het nog te vroeg.”

“Al je andere contacten, zoals op het werk: hou die op afstand.”

Beluister het gesprek met Erika Vlieghe in 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet