Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Gwendolyn Rutten: Euthanasie moet ook kunnen als het leven "af" is

di 29 okt. - 6:47

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten acht de tijd rijp voor een grondig debat over euthanasie bij een "voltooid leven". Dat zegt ze in een opiniestuk in De Morgen naar aanleiding van een uitspraak van radiocoryfee Lutgart Simoens. Die zei eerder dat ze weinig fysieke problemen heeft, maar het toch "gehad had". Ruttens oproep kent voorlopig echter weinig bijval.
Gwendolyn Rutten

In het opiniestuk schrijft Rutten dat ze het helemaal eens is met Simoens. "Niet alleen bij ondraaglijk lijden, maar ook als je leven 'af' is, moet je er een punt achter kunnen zetten wanneer je er zelf, uitdrukkelijk, vrijwillig, onafhankelijk en duurzaam om vraagt."

Open VLD heeft nog geen concrete wetteksten klaar om de euthanasieregels te versoepelen. Zo heeft de partij nog niet bepaald of er dan een leeftijdsgrens moet zijn, en waar die zou moeten liggen. Daarover wil Rutten eerst een grondig debat in het federaal parlement of de Senaat, mogelijk met een nieuwe adviescommissie.

Het standpunt van de partij is niet nieuw. Open VLD legde op hun Vrijheidscongres in 2017 al vast dat er "een wettelijk kader" moet komen om euthanasie bij een "voltooid leven" mogelijk te maken.

Uitgelezen

Het is het uitgelezen moment voor de liberalen om dit soort ethische thema's op de agenda te zetten. Nu de regering in lopende zaken maar 38 van de 150 zitjes in het parlement bezet, moeten nieuwe meerderheden worden gezocht. Vorige week deed Kamerfractieleider Egbert Lachaert nog het voorstel om de abortuswet te versoepelen.

Bij dit thema zal het niet mogelijk zijn om de regeling rond te krijgen tijdens de lopende zaken, weet Rutten. Maar Open VLD wil het debat tijdens deze uitgelezen periode wel op gang trekken.

Beluister het volledige gesprek:

Bron: vrtnws.be en de ochtend

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet