Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De toestand is hopeloos maar niet ernstig

"Het is een cliché hé: het geluk zit in kleine dingen. Maar godverdekke, het is waar."

zo 24 mei - 0:48

Comedian Soe Nsuki probeert grip te krijgen op haar leven in quarantaine. Ze mist het publiek dat haar adoreert, want ook haar lief wil niet langer 'verliefde groupie' in de slaapkamer spelen. Maar ze vindt geluk in kleine dingen, zoals online pakjes bestellen.
"Het is een cliché hé: het geluk zit in kleine dingen. Maar godverdekke het is waar"

Hoe kleine dingen me nu enthousiast maken

Het is gek hoe snel de dagen voorbij gaan als elke dag dezelfde is. Mijn routine dezer dagen, nu ik niet kan optreden, is voor mij ongekend terrein. Ik sta om half 9 op, ik ga aan mijn bureau zitten, ik werk tot een uur of 5, en dan heb ik, wonder boven wonder, een gezellige avond thuis. En de volgende dag begint alles weer opnieuw. Misschien denk je nu: "Soe, wat je beschrijft is een gewone dag. Ik sta veel vroeger op!” En daarop heb ik niets te zeggen, behalve: leer me jouw geheim hoe vroeger op te staan zonder collega’s of kinderen! 

Comedians hebben een raar leven. Pre pandemie leefde ik helemaal anders. Elke dag was een avontuur! Niet alle avonturen zijn leuk, maar ik had altijd een goed verhaal als ik thuis kwam. Het hoogtepunt van de dag, en waar ik heel veel plezier uit haalde, was natuurlijk de comedyshow. Het podium, de planken, de bühne! Weet je hoeveel adrenaline dat je krijgt van een zaal vol lachende mensen? Om nog maar te zwijgen van een zaal vol lachende én klappende mensen die roepen “Soe jij bent de allerbeste we love youuu jij maakt ons leven compleet!” Ok, dat laatste is een kleine leugen maar je snapt wat ik bedoel. Als je dat vier keer per week meemaakt, en dan plots je publiek wordt herleid tot enkel je partner, die je mopjes al 500 keer heeft gehoord en na een tijdje ook niet meer wil meespelen in je slaapkamerfantasie “verliefde groupie”, dan val je diep.

Maar gelukkig zijn er dan je goeie ouwe hersenen. Terwijl ik aan het afkicken was van optreden, gingen zij op zoek naar nieuwe pleziertjes. En of ze die hebben gevonden! Ik heb een nieuw ontdekte liefde voor het bestellen van pakjes. En nee, niet bij van die “bestellen voor middernacht volgende dag levering!” bedrijven. Neen, dat is veel te rap. Ik bestel graag bij de lokale bedrijven, waarvan je weet dat een gepassioneerde persoon jouw order ziet binnenkomen en zelf je pakje klaarmaakt in een ruimte die geen gigantisch magazijn is. Bij wie het 5 à 10 dagen duurt eer je het thuis aankrijgt. Want dat is het leukste stuk: het wachten op je pakje. De vlinders in je buik als je weet: mijn pakje is er bijna! Zou het vandaag al komen? En dan het zoetgevooisde geluid van de deurbel, daar is de verlossing,  je mag het weldra opendoen en aanschouwen met eigen ogen! Pure adrenaline! Nu snap ik hoe mijn publiek zich voelt wanneer ik eindelijk opkom!

Alle kleine dingen in mijn leven zijn plots evenementen geworden. Wauw, de zon schijnt! Yes, ik heb de rand van mijn puzzel af! Amai deze wandeling doet deugd! Hoera, deze vlinder landt zomaar op mijn uitgestoken hand! Ok, dat laatste is weer een kleine leugen, maar je snapt wat ik bedoel. Het is een cliché hé: het geluk zit in kleine dingen. Maar godverdekke, het is waar. Ah, ik geloof dat ik de deurbel hoor! Excuseert u mij. Ik heb een T-shirt besteld met daarop de woorden: “staande ovatie.”

Beluister de column van Soe Nsuki voor 'De toestand is hopeloos maar niet ernstig':

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet