De toestand is hopeloos maar niet ernstig
Het paasrecept van Dagny Ros: makkelijk in porties te verdelen en huis-aan-huis te leveren in coronatijden
zo 28 mrt. - 7:00
Omdat we ook Pasen in onze bubbel zullen moeten vieren, bezorgde de Belgisch-IJslandse kok Dagny Ros Asmundsdottir de luisteraars van 'De toestand is hopeloos maar niet ernstig' een paasrecept in plaats van een column. Makkelijk in porties te verdelen en een favoriet in haar eigen familie. En zeg nu zelf: een goed recept is toch een beetje als een goede column?

Dit paasrecept, dat bedacht werd door Dagny Ros, is makkelijk in porties te verdelen en huis-aan-huis te leveren in coronatijden. Het is een favoriet in haar eigen familie.
Ingrediënten
Voor de zalm:
- 50gr zeezout
- 25gr suiker
- De zeste van 2 citroenen
- Zwarte peper
- De zeste en het sap van 1 limoen
- Dille
- Een groot stuk verse zalm zonder vel (ong 500 gr)
- 1 tl roze peperbolletjes
- 5cl gin
- 15cl tonic
Voor de rode biet- en appelsalade:
- 1 grote, gekookte rode biet
- 2 granny smith appelen
- 1 el witte wijnazijn
- Olijfolie
- Voor de dressing en afwerking:
- 4el zure room
- 2el mierikswortelpasta
- Het sap van een halve citroen
- Een handvol waterkers of erwtenkruid
Bereiding:
- meng het zeezout, de suiker en de zestes van limoen en citroen onder elkaar
- leg in een grote afsluitbare doos een bedje van dille en leg het stuk zalm er boven op
- bedek de zalm met de zoutmengeling en enkele rode peperbolletjes
- overgiet met gin-tonic en het sap van een limoen
- kruid met de roze peper en bedek ook de bovenkant van de vis volledig met de andere helft van de dille
- plaats het deksel op de doos en zet de zalm 20u in de koelkast
- maak intussen de rode biet en appelsalade: schil de appels en snijd ze in stukken. Snijd ook de rode biet fijn. Meng door elkaar en voeg 1 el witte wijnazijn en een scheutje olijfolie toe
- maak een dressing van 4 el zure room, 2 el mierikswortelpasta en het sap van een halve citroen
- kruid met zwarte peper
- schraap net voor het opdienen voorzichtig met een mes alle kruiden van de zalm.

Paasrecept
Ontdek de andere columns uit deze uitzending:
"Straks weer om half vier uit mijn bed. Of is het dan al half vijf? Nee, nog maar half drie"
"Het corona-effect heeft na een jaar zijn diepe sporen nagelaten. In velen onder ons. Maar ook in mijn bos."
"45 jaar later weten wij, Turnhout en de wereld niet welke boodschap je toen voor de mensheid in petto had"
"Uit eten is voor Italianen zoals hier op café gaan. Je doet dat in groep zelfs als tiener zonder veel zakgeld"
"Het corona-effect heeft na een jaar zijn diepe sporen nagelaten. In velen onder ons. Maar ook in mijn bos."
"45 jaar later weten wij, Turnhout en de wereld niet welke boodschap je toen voor de mensheid in petto had"
"Uit eten is voor Italianen zoals hier op café gaan. Je doet dat in groep zelfs als tiener zonder veel zakgeld"