Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

De bende van Annemie

“Het vraagt een ongelooflijke ingesteldheid om voor een klas te staan”

wo 28 mrt. - 11:54

Gewezen voetballer Paul Beloy staat nu voor de klas. Als leerkracht vindt hij het terecht dat zijn job als zwaar beroep gekwalificeerd zou worden. In De bende van Annemie legt hij uit waarom.
Paul Beloy

Paul Beloy vindt het normaal dat het beroep van leerkracht als zwaar beroep erkend zou worden. Een leerkracht staat voor een klas jongeren die naar school moeten komen. Ze zijn een weerspiegeling van de maatschappij. “De inzet van leerkrachten in alle scholen is ongelooflijk groot”, zegt Paul.

Een ongelooflijke ingesteldheid

Er zijn vier criteria voor een zwaar beroep: moeilijke uren, fysieke belasting, veiligheid en stress. Volgens Paul voldoet het beroep van leerkracht zeker aan deze criteria. In de kleuterschool staat één persoon gedurende de hele dag voor de klas. “Als ik mijn kleinkinderen van school ga halen, zie ik dat die persoon op een fantastische manier bezig is geweest met die kinderen”, zegt Paul. Dat vraagt een ongelooflijke ingesteldheid.

Veel collega’s kunnen niet zomaar de deur achter zich toe trekken om 16 uur.

Paul zou niet voor een klas kleuters kunnen staan, maar hij werkt wel met nieuwkomers. Bij zijn lesgevende collega’s ziet hij dat er in hun klassen allerlei soorten leerlingen zitten op vlak van oorsprong, familiale toestand, traumatische ervaringen, … . Dat vraagt veel inzet, zeker in de manier waarop je tegenover je leerlingen staat. Om 16 uur gaan de leerlingen naar huis, maar de problemen zou je als leerkracht wel kunnen meedragen. “Ik kan zeggen dat ik buiten ben wanneer ik vertrek, maar veel collega’s kunnen dat niet,” zegt Paul. Dat beseffen veel mensen niet.

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet